Минулого разу «Фішка» розпочала розповідь про незвичайного туриста з Франції, який вирішив опанувати 33 професії у 33 країнах за 33 тижні. Тепер розкажемо про його найяскравіші спогади, улюблену роботу і нинішнє життя.

Стрибок назустріч... хижакам

Однією з найцікавіших професій, за словами Яна, виявилася спеціальність акваріумного аквалангіста. Саме на такій, дещо дивній на перший погляд роботі хлопець працював у Великобританії. «Я не можу сказати, що мені особливо до душі Англія: жахлива погода, нелюдська культура харчування, суперництво французької й англійської мов... Але у британців незрівняне почуття гумору — за це їм треба віддати належне», — каже Ян.

Спочатку хлопець хотів знайти у Лондоні роботу в сфері фінансів, але тривалі спроби виявилися невдалими. Тоді Ян забив у пошукову систему запит про божевільну і незвичайну роботу в Великобританії. «Серед усіх знайдених вакансій особливо мою увагу привернула робота аквалангіста в акваріумі з акулами, — пригадує інженер з аеронавтики. — Дивовижно, але це було саме те, що я шукав — справжній стрибок назустріч пригодам!»

Хлопець прибирав в акваріумі зі справжніми хижаками: навколо нього плавали зеброва акула, три акули-медсестри і ще кілька чорних рифових акул. «Думаєте, що це небезпечно? — усміхаючись, запитує Ян. — Абсолютно безпечно! Адже хижих риб добре годують і тому вони не нападають на людей, які дбають про чистоту їх «помешкання».

Окрім цікавої роботи безпосередньо в акваріумі, працівники виконують і низку рутинних завдань: регулюють температуру, солоність та хімічний баланс, а також готують їжу для морських мешканців. «Загалом робота акваріумістів цікава та захоплююча. Вони — справжні няні, які турботливо піклуються про своїх підопічних», — ділиться спогадами Ян.

Археологічні розкопки поблизу Нафпліона

Після тривалих подорожей світом Ян вирушив до Греції. В цій дивовижній античній країні хлопець влаштувався на роботу археологом. 

Щоб узяти участь у розкопках поблизу Нафпліона, довелося просити дозволу в Міністерства культури Греції!

Це був тиждень копіткої, але захоплюючої праці. «Археологія — дивовижна і надзвичайна річ. Для спеціалістів у цій галузі інтерес може становити навіть простий камінець: дуже круглий або квадратний, яких у природі не буває, а значить — він створений стародавньою людиною, — пояснює Ян. — Єдине розчарування — ви ніколи не знаєте наперед, що знайдете і чи знайдете щось взагалі. Тому, окрім справжньої пристрасті до античної історії, необхідно мати інстинкт детектива. А ще — надзвичайно багато терпіння!»

Працюючи археологом протягом тижня, Ян Лахнер навіть почав вихвалятися своїми скромними здобутками у галузі археології. «З кожним днем я дедалі впевненіше і уважніше розглядав невиразні груди землі, миттєво орієнтуючись, чи можуть вони становити бодай якусь історичну цінність. Одного дня, проводячи з командою чергові розкопки на заданій території, глибоко під землею я знайшов великий керамічний уламок. Поряд з ним був ще один, трохи менший. Поза сумнівом, колись вони були одним цілим. Моїй радості не було меж!» — згадує хлопець. За словами Яна, робота археолога дуже цікава, хоча й потребує чимало терпіння, уваги і знань.

Гостинні іноземці та улюблена робота

У чужоземних країнах Ян швидко адаптувався, легко знайомився та знаходив нових друзів. «Я ніколи не відчував себе не у своїй тарілці, — зізнається інженер з аеронавтики. — Знаю французьку, німецьку та англійську мови. Останньою володіє переважна більшість, тому мовного бар’єра не виникало». Лахнер схвально висловлюється про всі країни, де побував. «Люди майже скрізь привітні та відкриті і були щиро зацікавлені моїм проектом «Euro-Jobs Project». Особливо приємні спогади залишилися про жителів Хорватії, Болгарії, Латвії, Португалії та Ісландії», — розказує француз.

Випробувавши себе у 33 абсолютно різних професіях, Ян визначився, чим ще міг би займатися, окрім аеронавтики. 

Найбільше хлопцю сподобалося працювати лісником у Фінляндії, акваріумним аквалангістом у Великобританії, квітковим логістом у Нідерландах, рибалкою на Мальті, а ще — помічником на семінарах з пейзажної фотографії в Ісландії.

Однак, за словами Лахнера, не слід забувати про тривалість роботи. «На тиждень можна обрати роботу до душі. А от у довгостроковій перспективі кожен прагне знайти цікаву роботу з хорошими умовами і дружнім колективом», — пояснює хлопець.

Щодо найгіршої професії, Ян, усміхнувшись, розповів про свій досвід учня шеф-кухаря у Монако та пекаря у Ліхтенштейні. «Мені не сподобався менталітет власників ресторану в Монако. Вони експлуатують студентів, безплатно стажуючи їх. Я вважаю це неприпустимим! Та й взагалі, щоденна робота кухаря чи пекаря видається мені дуже одноманітною і нудною: нецікаво щодня за одними й тими само рецептами щось готувати чи випікати», — переконаний хлопець.

У звичний ритм життя

Наразі проект «Euro-Jobs Project» Яна Лахнера завершився. Хлопець повернувся на батьківщину, до Франції, і тепер подорожує лише на свята. Йому вдалося досягти поставленої мети: у рамках своєї самопроголошеної місії хлопець відвідав 33 країни і випробував себе у 33 різнопланових професіях. Під час подорожі житель Франції витратив за дев’ять місяців більше 10 000 доларів, однак він анітрохи не шкодує про це. 

«Якби з’явилася можливість, хотів би попрацювати за кордоном декілька років. Можливо, у Сінгапурі, Сіднеї чи Ріо-де-Жанейро», — зізнається він.

Також Ян планує написати і видати книгу, в якій докладно розповість про свої неймовірні подорожі, в яких отримав неоціненний професійний та життєвий досвід. Ян повернувся в авіаційну індустрію, щоправда, вже не як інженер з аеронавтики, а як бізнес-менеджер у технічних аспектах авіації. Однак, навіть якщо колись він захоче змінити свою професійну діяльність, йому навряд чи хтось дорікне у відсутності професійного досвіду!

Помічник європейського депутата у Франції.

Археолог у Греції.

Акваріумний аквалангіст у Великобританії.

Фото з особистого сайту  Яна Лахнера.