Настоятель Свято-Духовської церкви села Вільне Новомосковського району Дніпропетровщини протоієрей Георгій Ханов уже п’ять років керує дитячо-юнацьким парашутним клубом «Батя», названим на честь уродженця Дніпропетровська Василя Маргелова. За час існування клубу його вихованці досягли міжнародного визнання!

«Батя» входить до Міжнародного союзу дитячих десантних клубів. Юні парашутисти беруть участь у багатьох фестивалях. Велику увагу в клубі приділяють патріотичному вихованню. Тут організовано музей, де представлені купол, стропорез та інше приладдя десантника, у тому числі — досить рідкісне крісло «Казбек», у якому здійснювалося десантування в бойовій машині. 

Крім того, при церкві працює єдиний у СНД музей воїна-мученика Євгенія Родлівонова.

— Серед безлічі професій є одна найважливіша — це солдат своєї Батьківщини, — розповів Георгій Ханов, майор запасу і педагог, який пропрацював у школі понад двадцять років. — Хотілося, щоб наші діти продовжували традиції наших батьків і дідів, тому виникла ідея створити підрозділ для дітей. Хотілося зробити їх дозвілля цікавішим за звичайні дитячі ігри.

Одним з найважливіших напрямів роботи тут є спорт. Досягнення кажуть самі за себе. Торік вихованці «Баті» перемогли в міжнародному турнірі з екстремального жиму пам’яті Василя Маргелова, цього року посіли друге місце. Також посіли третє місце на Кубку України з пауерліфтингу. В клубі виховали трьох майстрів спорту й двох кандидатів у майстри спорту.

— Спортом я почав займатися з тринадцяти років, уже в чотирнадцять виступив на перших своїх змаганнях з пауерліфтингу, але програв, — пригадує вихованець клубу Максим Карасьов. — Став ретельно готуватися. І на наступних змаганнях переміг.

Максим змагається в силовому триборстві, до якого входять присідання зі штангою на плечах, жим штанги лежачи й станова тяга. Найцінніша його нагорода — медаль переможця Кубка світу з пауерліфтингу.

Після закінчення школи випускники йдуть із клубу з сертифікатами про проходження програми. Багато хто з них вступають до навчальних закладів з військовим ухилом, до десантних й інших військових підрозділів.

— Перший стрибок з парашутом я виконувала одна з дев’ятьма хлопцями. Коли батюшка Георгій запропонував стрибати, я навіть не роздумувала, а відразу погодилася, — каже одинадцятикласниця Альона Рубльова, яка мріє стати військовослужбовцем. — У клубі для мене відкрилося багато нового — і незвичайне захоплення, і можливість їздити на змагання. Багато дізналася й про Василя Маргелова, нашого земляка, хоча раніше я навіть не чула про нього, у чому тепер соромно зізнатися.

Альона, яка стояла біля витоків створення «Баті», привела в клуб своїх подруг і друзів, ті — своїх. Так кількість учасників зросла, збільшувалися і їхні можливості. Нині тут уже десять дівчат!

Стрибати з парашутом у клубі починають з тринадцяти років. Після стрибка відомі люди в храмі вручають їм берети.

— Я щиро й від усієї душі вдячний батюшці Георгію і всім тим, хто займається з дітьми, виховуючи у них почуття патріотизму, любові до Батьківщини, дружби, — сказав свого часу актор Михайло Жигалов, який зіграв роль Маргелова у фільмі «Десантний батя» і відвідав клуб. — Дуже важливо, що у дітей виховується дисципліна і відповідальність за свої вчинки. Низький уклін і глибока шана всім ентузіастам, які відроджують патріотичне виховання молоді. Без цього не можна, без цього ми перетворимося просто на населення і перестанемо бути народом.

Дніпропетровська область.

Юні спортсмени зі своїм наставником.

Меморіальна дошка В. Маргелову.

У клубі парашутистів.

Фото з сайту arhіv.eparhіa.dp.ua.