Денне засідання 11 березня
Якою гострою є ця проблема у нашому суспільстві, свідчить невмолима статистика, дані котрої було наведено під час дня уряду, присвяченого обговоренню заходів Кабінету Міністрів з організації оздоровлення дітей влітку 2003 року.
Цифри прикро вражають: усього в 2002 році організованими формами оздоровлення було охоплено 1 млн. 985 тис. дітей, що становить 28 відсотків загальної кількості дітей шкільного віку. Отож як провести літо решті 72 відсоткам хлопчиків і дівчаток — проблема татусів, матусь, бабусь і... вулиці. Нарікання невдоволених батьків на те, що більшість дітей під час літніх канікул «никаються» самі по собі, не «притягнуті за вуха», як це пояснюють окремі можновладці, а сувора реальність.
З доповіді голови Державного комітету у справах сім’ї та молоді Валентини Довженко та співдоповіді голови Комітету ВР з питань молодіжної політики, фізичної культури, спорту і туризму Катерини Самойлик парламентарії дізналися про конкретні кроки та наміри уряду щодо поліпшення організації відпочинку та оздоровлення дітей у 2003 році. Відзначалося те нове, що запроваджено у цій справі. Зокрема, під егідою держкомітету розроблено відповідні програми для міністерств з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи, охорони здоров’я, освіти і науки, внутрішніх справ, транспорту, які найбільше причетні до організації літнього відпочинку дітей. Обов’язковими стануть тендери для визначення закладів, що оздоровлюватимуть дітей за кошти державного бюджету. У держкомітеті створено банк даних про всю мережу дитячих оздоровчих закладів України, узагальнено інформацію про заплановане фінансування літнього оздоровлення малечі, пільгові категорії дітей, які оздоровлюватимуться за рахунок державного та місцевих бюджетів. У бюджетах усіх рівнів, в тому числі центральних органів виконавчої влади, акумулюються кошти на літній відпочинок дітей. На початок березня в обласних, міських та районних бюджетах на зазначені цілі вже передбачено 93,6 млн. гривень, додатково планується залучити ще майже 80,0 млн. грн.
Парламентарії, відзначаючи своєчасність обговорення цього питання, були одностайні: проблеми з організацією літнього відпочинку та оздоровлення дітей надзвичайно серйозні. Передусім йдеться про скорочення, закриття багатьох таборів літнього відпочинку, перепрофілювання дитячих оздоровниць, приватизацію та продаж таких закладів, дорожнечу путівок у санаторії, через що євпаторійські оздоровниці, наприклад, цілорічно заповнені на 30—50 відсотків, тощо. Заходи, що вживаються, лише почасти поліпшать становище, але не розв’яжуть всіх проблем з дитячим відпочинком. У проекті постанови ВР, Кабінету Міністрів України пропонується, зокрема, до початку літнього сезону 2003 року запровадити державне замовлення на оздоровлення дітей-інвалідів, сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування та з багатодітних і малозабезпечених сімей. Ще одне питання — про можливість надання дитячим оздоровчим закладам пільг з оплати енергоносіїв, комунально-побутових, медичних, транспортних та торговельних послуг. Також пропонується скасувати в бюджетному законодавстві статтю, яка позбавила дитячі оздоровчі заклади, що є бюджетними, права на звільнення від сплати земельного податку.
Генеральна прокуратура України має перевірити факти невиправданого закриття, ліквідації, перепрофілювання та продажу дитячих оздоровчих закладів.