Учасники пікету перед приміщенням Донецької обласної держадміністрації вважають, що об’єднання сильних і слабких підприємств в одну компанію призведе до перерозподілу коштів на користь відстаючих. Організатором акції виступила Незалежна профспілка гірників України, яку підтримали місцеві осередки Соціалістичної, Комуністичної партій, «Батьківщини» та Всеукраїнського союзу робітників. Учасники пікету вимагають припинення реорганізації у вугільній галузі та не підвищувати ціни на житлово-комунальні послуги. Водночас «мертвонародженим дитям» назвав чергову реформу у вугільній галузі міський голова Донецька Олександр Лук’янченко. «Ми були категорично проти методів Мінпаливенерго в питаннях реорганізації», — заявив, відповідаючи на запитання кореспондента «Голосу України», керівник обласного центру. За його словами, міська влада надсилала свої пропозиції та зауваження на адресу міністерства, однак відповіді не отримала. Натомість наприкінці лютого на базі двох вугільних об’єднань і двох самостійних шахт утворено нову компанію «Донвугілля».
— Зроблено помилку, аби сказати, що реструктуризація у вугільній галузі триває, — сказав
О. Лук’янченко. — Знову всіх зробили заручниками ситуації. Хто заплатить борги у зарплаті — 58 мільйонів гривень по Донецьку, 250 мільйонів — загалом по області? Не вирішено питання плати за землю тощо. Треба було спочатку відпрацювати ці питання в одному об’єднанні, а потім переносити досвід на всі інші.
Міський голова нагадав, що жоден проект закриття шахт у Донецьку не виконано хоча б на третину: «Відбувається фізичне закриття, виплата зарплати і звільнення. А соціальні наслідки ніхто не прораховує». Досі не виділено житло для 400 сімей робітників ліквідованого шахтоуправління імені газети «Правда», хоча це передбачалося проектом. Не отримали квартир і 11 родин загиблих шахтарів, незважаючи на всі рішення державних комісій. Залишилася на папері і цифра у 18,7 мільйона гривень — стільки планувалося на створення нових робочих місць для звільнених гірників.