Катя (ім’я змінено) безмежно раділа, коли дізналася, що стала першокласницею Кловського ліцею. Не тому, що дуже хотіла вчитися саме тут (більше хотіла мама, яка закінчила цю школу свого часу). Дівчинка успішно пройшла тестування, як кажуть дорослі, обійшла на повороті з десяток одноліток, що претендували на парту у престижному середньому закладі не лише столиці, а й країни.

Наша довідка. В 1900 році у Кловському яру відкрилося двокласне парафіяльне училище для дітей робітників «Арсеналу». З 1937 року це середня школа № 77, а з 1992-го — ліцей. Очолює чи не найтитулованіший навчальний заклад країни Галина Євдокимівна Глущенко.

З 1960-го (!) учитель і директор Глущенко доводить разом з колегами, що справжній педагог тільки той, хто, не жаліючи себе, світить і віддає тепло, як та свічка.

Маленька Катруся мало що чула про школу, погано уявляла своє майбутнє після закінчення дванадцятирічки, з якою уклали договори багато провідних вузів Києва. Там вважають за честь навчати випускників ліцею, які стоять на голову вище від однолітків не тільки за знаннями, а й за морально-діловими якостями. Не розповіли першокласниці, мабуть, і про те, що прийняли б її до іменитого ліцею незалежно від результатів тестування і без співбесіди, бо ліцей розташований у мікрорайоні, де вона мешкає.

Не лише Катя — багато хто із старшокласників, думаю, не знає, що їхня директорка — Герой Праці, кавалер орденів Леніна та ордена княгині Ольги. Що честь і совість для неї поняття не абстрактні.

Наша довідка. В ліцеї працюють шість заслужених учителів України, 17 учителів-методистів, 41 відмінник освіти. Керувати школою директору активно допомагають батьківський комітет і шкільний парламент. Діють унікальний за змістом музей, три відомі хори, чотири театральні студії, безліч гуртків.

Але ж мати Катрусі про все це знала! Знала, та, кимось уміло керована, вирішила звести наклеп, принизити директора і педколектив необгрунтованими звинуваченнями...

...В одній із шкіл Подільського району, де адміністратор із шкури пнеться, щоб отримати хоча б частку визнання того-таки, скажімо, директора Кловського ліцею, пішли на кричуще беззаконня — почали штрафувати дітей за порушення дисципліни. Але ніхто з районного чи міського начальства і пальцем не ворухнув, щоб поставити на місце знахабнілого директора, який особисто очолив процес збирання штрафів до фонду асоціації учителів школи.

А от варто було Катрусиній мамі повідомити куди слід, що вчителька першого класу Кловського ліцею взяла 150 доларів нібито за сприяння у вступі доньки — тут, як-то кажуть, граки налетіли...

Свого часу гостями ліцею були найвищі посадові особи держави, серед них і Президент України Леонід Кучма. А торік поріг прославленої дванадцятирічки частенько переступали непрошені гості. З посвідченнями контролерів. А мета була у всіх одна: «дати принципову оцінку», «усунути недоліки» і, головне, «здійснити кадрові зміни».

Ось тут, мабуть, і зарито собаку. На зборах шкільного батьківського комітету з приводу публікації в одній із газет, яка необ’єктивно, з подачі тої-таки Катрусиної мами, висвітлила життя ліцею, батьки висловилися однозначно: комусь дуже хочеться прийти на готове. Хтось прагне відправити Галину Євдокимівну «на заслужений відпочинок», поставивши на її місце чиновника від освіти, який бачить себе з лавровим вінком на шиї. Ніхто не запитав у Глущенко, у педагогів-однодумців і дітей, чи хочуть вони ТАКИХ змін.

«Не хочемо і не дозволимо міняти директора», — заявили батьки у своєму зверненні до керівництва столиці, Міносвіти та інших інстанцій.

А батьки, треба сказати, тут не такі, як у згадуваній «штрафній» школі Подільського району. Мовчати і терпіти несправедливість на Печерську не будуть. Тим паче що багато батьків-матерів дітей ліцею обіймають солідні посади і в змозі визначити, звідки вітер дме на цих пагорбах. Вони не без підстав з гіркотою констатують: піде Галина Глущенко — зникне неповторна аура, створена талановитим керівником за десятиліття. Підуть її сподвижники. А отже...

Наша довідка. За заявою Катрусиної мами в Печерському райуправлінні міліції було проведено перевірку. Доброзичливиця і її чоловік, читаємо в міліцейському документі, «звернули увагу, що помилково заявляли про дачу хабаря <...> в сумі 150 у. о.».

Нині батьки, які відстоюють честь і гідність педагогів ліцею, оцінюють «помилку» подружжя.

Цікаво, скільки коштує знеславити добре ім’я і вийти сухим із води? Цю задачку Каті не розв’язати. Дорослим дядям і тьотям — цілком...