У одній із київських шкіл дирекцією запроваджено штраф за прихід учня до школи не в шкільній формі. У квитанції про оплату зазначено, що отримувачем коштів є асоціація вчителів, а підставою — безповоротна фінансова допомога. Чи правомірне застосування дирекцією школи таких «допомог»? Де та ким затверджуються суми штрафів?
Вікторія ЛОЗОВА.
Київ.
Указом Президента від 12.06. 96 р. № 417/96 «Про шкільну форму для учнів середніх закладів освіти» передбачена її обов’язковість для учнів середніх навчальних закладів освіти всіх типів. Діти-сироти, діти, які залишилися без піклування батьків, у тому числі ті, що перебувають під опікою громадян, забезпечуються шкільною формою безплатно. Стягнення з учнів будь-яких платежів за несистематичне носіння шкільної форми категорично заборонено. У вашому випадку, шановна Вікторіє, необхідно зібрати батьківський комітет та вимагати у дирекції статут асоціації вчителів, де обов’язково зазначаються джерела її фінансування, та з’ясувати, чи встановлені ним штрафи. Зрозуміло, що безповоротна фінансова допомога не є примусовим стягненням коштів з кишень батьків. А відповідно до ст. 27 Закону України «Про об’єднання громадян» за порушення норм закону громадян притягують до дисциплінарної, цивільно-правової, адміністративної або кримінальної відповідальності. Тому, зібравши всі квитанції, обов’язково зверніться до суду, який допоможе поставити на місце «обділених державою» вчителів. 
Які санкції застосовують до адміністрації школи у випадку незаконного стягнення з учнів платежів за порушення дисципліни та порядку в школі?
Надія РАТЕНКО.
Вінниця.
За порушення законодавства про освіту до працівників освіти можуть бути застосовані стягнення у вигляді догани, попередження, штрафу, тимчасової заборони окремих видів діяльності, тимчасового зупинення діяльності та примусового відшкодування завданих збитків. Директора школи, його заступників чи вчителів у разі виявлення в їхніх діяннях ознак злочину притягують до кримінальної відповідальності.
Збори провела Наталія ХОМЕНКО.