українського Ан-140, що зазнав у іранському небі авіакатастрофи. Про це заявив генеральний директор Харківського авіазаводу Павло Науменко. На його думку, висновки іранської сторони, в яких головною причиною катастрофи названо помилку пілотів, передчасні. До завершення роботи міждержавної комісії України, Росії та Ірану жодні заяви і версії не слід і неможливо розглядати як достовірну інформацію, підкреслив директор авіазаводу.
Павло Науменко також запевнив пресу, що списувати вину на загиблий екіпаж без будь-яких на те підстав ніхто не збирається. Першочерговим обов’язком є увага до родин загиблих.
Рішенням Президента та уряду України на спеціальний рахунок у Харківському казначействі вже надійшло 2 мільйони гривень. По п’ять тисяч гривень почали виплачувати сім’ям загиблих Харківська облдержадміністрація та міськвиконком Харкова. Триває робота з оформлення страхових відшкодувань з рахунків страхових компаній у сумі 20 тисяч доларів США правонаступникам кожного із загиблих у авіаційній катастрофі.
Своїми міркуваннями про можливу причину загибелі Ан-140 діляться й деякі харківські пілоти, котрі літали в іранському небі і приземлялися в тамтешніх аеропортах. Вони кажуть про те, що іранські авіадиспетчерські служби оснащено застарілим обладнанням, на яке льотчикам, як правило, особливо розраховувати не доводиться. Але все це, підкреслюю, поки що лише хоча й авторитетна, але особиста думка осіб, причетних до авіації.
Водночас Павло Науменко заявив, що жодну з програм Харківського державного авіапідприємства не буде згорнуто. Вже призначено нових керівників департаментів. Наприкінці січня зійде з конвеєра четвертий серійний Ан-140, який буде передано «Одеським авіалініям». У лютому літак представлять на міжнародних аерокосмічних салонах в Індії та Австралії.
Харків.