У 1983-му Іван Сидорович Терещенко, Герой Соціалістичної Праці, горновий заводу імені Петровського, збирався на пенсію. Йому було 55 літ, у такому віці давно час міняти доменну піч на піч-лежанку.
І треба було статися, що саме в новорічну ніч Терещенку випало поратися в цеху біля горна. Це був для нього своєрідний ювілей: наприкінці 43-го він п`ятнадцятилітнім потрапив у ремісниче до майстра Микити Мальцева. Мальцев був чудовим педагогом: виростив ціле покоління. І от тепер це покоління йшло на пенсію, а з ним відходила в минуле ціла епоха в історії чорної металургії. Іван Сидорович думав: хто ж варитиме сталь-чавун після мене й таких, як я? А молодь сюди не дуже рветься!
Тієї новорічної ночі Іван Сидорович замислено дивився на молодих хлопців, котрі працювали поряд. А те, до чого придивляєшся в таку ніч, може залишитися з тобою й на цілий рік!
Терещенко чесно збирався на пенсію, те і Бог бачив, і люди. Він навіть записався в садоводи-городники. Вже уявляв, як зі своєю Тетяною саджатиме помідори-огірки і частуватиме онуків. Але коли ранньої весни 83-го на схилах Дніпра наділяли дачні ділянки і петровці тягли жеребки, кому яка дістанеться, Іван Сидорович туди не з`явився. У доменному цеху запровадили посаду горнового-інструктора — і запропонували її Терещенку!
Він не відмовився. Отак ще п`ять років і доточив до свого «гарячого» стажу. На весь СРСР Іван Сидорович започаткував наставницький рух «Майстри завтрашнього дня». Може, й не всі пам’ятають, що таке наставники. Але Терещенка в його рідному доменному цеху згадують. І він їх згадує: Вітю Шапку, Валентина Ручку, Володю Самойленка і Володю Власенка, Вітю Захарова, Юрка Шевцова. Він має право називати їхні хлоп’ячі імена, бо сам ставив їх на крило. Тепер вони самі стали поколінням.
А єдине, за чим шкодує Терещенко, то це те, що лише у 93-му році обзавівся дачею. Які черешні, яблука та сливи, які помідори-огірки родять на його ділянці! А сил доглядати за ними уже майже немає. Але з наступної весни, каже, на все літо поїду на свою дачу і повернуся лише пізньої осені.
Дніпропетровськ.