Сучасні старшокласники мають змогу здобувати знання у спеціалізованих навчальних закладах (гімназії, ліцеї, коледжі) різних напрямів, що непогано готують до вступу у вузи.
Проте чи не головний чинник у виборі освіти —фінансова спроможність батьків, адже на бюджетні місця вступають найобдарованіші і серед них — медалісти, призери учнівських олімпіад, конкурсів, а ще перевагу надають пільговикам різних категорій.
Чим керувалися у виборі професії випускники однієї зі столичних гімназій гуманітарного напряму?
Ніна Т. Не можу похвалитися, що вчилася дуже добре. Оскільки я — друга дитина в сім’ї (моя сестра — студентка), то потрібно було обирати вуз, де плата дешевша. Тому вступила до технікуму готельного господарства. Буду провідницею. Вважаю, що це теж потрібна і корисна робота.
Олександр К. У гімназії не мав проблем з точними науками та правознавством. До того ж відвідував підготовчі курси. Тому вступати було не надто складно. Хочу досконально знати закони, адже ми будуємо правову державу. Нині навчаюся в Академії державної податкової служби в Ірпені, на економіко-юридичному факультеті.
Ольга С. Мені подобається опановувати мови. Люблю порівнювати фразеологізми, скажімо, який український є відповідником англійського. Тому й обрала факультет іноземної філології університету імені Драгоманова. Хочу вчити дітей або бути перекладачем.
Володимир Х. Батьки мріяли бачити мене в погонах. Тому обрав фах військового юриста, який здобуваю у Київському держуніверситеті імені Шевченка. Оскільки тут і відвідував підготовчі курси, то мав хороші знання. Мені пощастило — вступив на бюджетне відділення.
Тетяна Є. Мій батько — льотчик. З дитинства брав мене в аеропорт, показував красивих сріблястих птахів, ділився враженнями від подорожей у далекі краї. Я хотіла літати, як він. Нині — студентка Національного авіаційного університету. Буду стюардесою. Хоча моя мрія обійдеться рідним недешево, бо навчаюся на платному відділенні.
Євген П. До торгово-економічного університету вступав, як то кажуть, «на спір». Але, на свій подив, мене було зараховано на юридичний факультет, хоча й за контрактом. Це влетить батькам у «копієчку».
Усі молоді люди відзначили, що нині надзвичайно складно здійснити свою мрію, тому більшість випускників обирає ті вузи, в яких менший конкурс або дешевша плата. Але, на їхню думку, не важливо, де навчатися, головне — здобути грунтовні знання і стати кваліфікованим фахівцем.
Колишніх випускників гімназії опитувала Віра ВЕСЕЛОВСЬКА.
Київ.