Ранкове і денне

засідання 12 грудня
День у парламенті знову розпочався з блокування його роботи опозицією. Ще до відкриття пленарного засідання молодики, котрі представлялися соціалістами, порозвішували на балконі плакати із закликами «Повстань, Україно!», «Ні — державному заколоту» тощо. Фракції «Наша Україна» БЮТ, СПУ і КПУ почали вимагати не ставити повторно на голосування проекти постанов про звільнення Володимира Стельмаха з посади Голови Національного банку України та призначення на це крісло Сергія Тігіпка. Депутати Ігор Осташ («Наша Україна»), Анатолій Матвієнко (БЮТ) стверджували, що це питання знову внесено до порядку денного сесії з порушенням Регламенту, а Верховна Рада вже визначилася стосовно Нацбанку — не підтримавши минулого пленарного тижня зняття з посади його нинішнього голови. За словами заступника голови Регламентного комітету ВР Сергія Саса (БЮТ), комітет також вирішив, що це питання не повинно було знову з’являтися в порядку денному. Представники чотирьох опозиційних фракцій заблокували трибуну парламенту й стали кричати та грюкати.
Представники чотирьох опозиційних фракцій заблокували трибуну президії парламенту й почали кричати та грюкати. Голова Верховної Ради України Володимир Литвин був змушений оголосити 30-хвилинну перерву.
Під час перерви відбулася зустріч лідерів фракцій, однак до порозуміння вона також не призвела. І хоча в засіданні брали участь члени нового коаліційного уряду на чолі з Прем’єр-міністром Віктором Януковичем, до розгляду проектів законів депутати так і не приступали: представники чотирьох опозиційних фракцій — «нашоукраїнці», соціалісти, комуністи та «бютівці» — продовжували блокувати трибуну керівництва парламенту. А коли свої місця зайняли Голова ВР Володимир Литвин та його Перший заступник Геннадій Васильєв, опозиціонери з залу почали скандувати: «Регламент!». В. Литвин зазначив, що питання про Голову НБУ вже перебуває не в правовій площині, а набуло політичного забарвлення. Він погодився зі словами лідера «Нашої України» Віктора Ющенка, що це — «конфлікт інтересів». Глава парламенту вкотре закликав депутатів зайняти свої місця, але марно: опозиція блокувала трибуну, незважаючи навіть на бажання Володимира Стельмаха висловити свою думку. На вимогу вже «більшовицьких» фракцій — НДП і партій ППУ та «Трудова Україна» — В. Литвин оголосив чергову перерву.
Однак навіть більш як годинна перерва жодних зрушень у бік порозуміння також не принесла: навпаки, на балконі навіть відбулася бійка. Депутати-есдеки Григорій Суркіс, Володимир Рябіка, Володимир Заєць, Микола Песоцький та лідер «Народного вибору» Микола Гапочка зірвали протестні плакати, які опозиціонери порозвішували над сесійною залою. До них підбігли депутати з «Нашої України» і між Г. Суркісом та «нашоукраїнцями» С. Соболєвим та Т. Стецьківим зчинилася штурханина. На місце зірваного опозиціонери вивісили новий плакат «Ні приватизації НБУ».
Депутати-опозиціонери знову заблокували трибуну керівництва парламенту, а коли Голова Верховної Ради зайняв своє місце і зачитав повторне подання Президента України про звільнення Голови НБУ В. Стельмаха у зв’язку з поданою ним заявою, депутати з опозиційних фракцій почали виривати мікрофони, а Олександр Волков (фракція СДПУ (о) — їх обороняти. І знову Володимир Литвин оголосив чергову перерву, оскільки в таких умовах продовжувати сесію було неможливо.
У парламентських кулуарах ніхто не наважувався спрогнозувати, чим усе це може закінчитися. Лідери фракцій відстоювали кожен свою позицію, і кожен був переконаний у своїй правоті, хоча й усі називали події в парламенті «нормальною політичною боротьбою». Скажімо, лідер «Нашої України» Віктор Ющенко переконував, що Голова НБУ «виконує надфункцію, служить інтересам народу, бізнесу, державі, а тому не може належати до якоїсь партії та представляти інтереси певної політичної сили». Лідер фракції СДПУ (о) Леонід Кравчук відзначив, що опозиція діє не за Регламентом і не за чинним законодавством. Адже Володимир Стельмах подав письмову заяву про своє звільнення, на підставі якої Президент України зробив друге подання до Верховної Ради. Тепер парламент має проголосувати і визначитися: надати згоду на подання глави держави чи ні. У свою чергу, лідер депутатської групи «Демократичні ініціативи» Степан Гавриш заявив, що блокування роботи парламенту — це «не що інше, як політичний інструмент для нового інформаційного приводу бути поміченим». На його погляд, такі ситуації ще непокоїтимуть Верховну Раду, й уникнути їх до президентських виборів 2004 року буде неможливо.
Після перерви Голова Верховної Ради В. Литвин оголосив результати домовленостей лідерів фракцій: щоб у сесійній залі не було переможців і переможених, поставити на голосування дві пропозиції — проект постанови про звільнення В. Стельмаха з посади Голови НБУ та про відкладення розгляду цього питання. І яка пропозиція набере більшість голосів, так і буде. Водночас В. Литвин визнав, що основна проблема, яка зумовила протистояння в сесійній залі, не лише в питанні про Голову НБУ, а в перерозподілі парламентських комітетів — відповідний проект постанови ВР уже внесено народними депутатами. Однак жодну пропозицію так і не було поставлено на голосування, оскільки опозиція продовжувала блокувати трибуну й президію, скандуючи: «Регламент!». І Володимир Литвин закрив денне пленарне засідання.