Це лише давні греки були переконані, що ситий шлунок байдужий до наук. А будь-який учитель вам скаже: немає сенсу пояснювати розв’язок задачі учню, який думає не про математику, а про обід.

Проблема шкільного харчування була завжди, але якщо раніше йшлося про якість сніданків, тепер «зупиняють» ціни. Як домогтися, щоб страва в шкільній їдальні була калорійна й дешева. Послуги комбінатів харчування задорогі. Дедалі частіше з’являються так звані «самодіяльні їдальні» — дирекція самотужки шукає постачальників продукції, спонсорів, укладає договори й отримує результат — недорогі обіди. Наприклад, нинішня їх вартість у сільських школах Хмельниччини становить 27—80 копійок, у міських харчування обходиться дорожче — 0,85—1,50 грн.

Шляхи здешевлення обідів у кожного свої. На Хмельниччині за 900 сільськими школами закріплено майже шість тисяч гектарів землі — це приблизно 5,1 га на школу, хоча розподіл нерівномірний. Але навчальні заклади, зазвичай, не мають техніки, щоб обробити землю, грошей на добрива, насіння. Є лише вчительські та учнівські руки. Ось і шукає дирекція вихід — домовляється з селянськими спілками, укладає договори з фермерами. А вони забезпечують усім необхідним у обмін на частину врожаю. Деякі школи мають підсобні господарства, теплиці. Інші —кланяються спонсорам.

Зрештою обіди дешевшають, повідомляє наш кореспондент Ангеліна СЛОБОДЯНЮК.

* * *

Школи Івано-Франківської області через брак коштів не мають змоги забезпечити дітям безплатне харчування. Майже всі заклади уклали угоди з приватними підприємцями, які погодилися якісно, калорійно й відповідно до встановлених норм годувати школярів. Сніданок учня коштує від 0,8 до 1,2 грн., а обід —1,6 грн. З бюджету фінансують харчування лише сиріт та дітей з малозабезпечених та багатодітних сімей, передає наш кореспондент Вероніка ШИМАНСЬКА.

* * *

Працівники ВАТ «Тернопільська птахофабрика» цього року посіяли для школи в селі Великі Гаї три гектари цукрових буряків, а копали корені самі учні. Отож у шкільній їдальні цукор власний, частину його обмінюють на інші продукти, здешевлюючи таким чином обіди, повідомляє наш кореспондент Марта ЛІТИНСЬКА.