Адміністрація Щолкінської дитячої школи мистецтв звернулася до редакції з проханням надрукувати звернення до Президента України.
«... Спричинило це все рішення сесії Щолкінської міськради від 30 травня 2002 року про зняття з бюджетного фінансування дитячого держзакладу.
Підставою став новий Бюджетний кодекс України, в якому передбачено розмежування фінансування бюджетних закладів між відповідними бюджетами. Школи естетичного виховання згідно зі ст. 89 Бюджетного кодексу України мають фінансуватися з районних бюджетів і водночас є за статусами закладами позашкільної освіти, згідно зі ст. 91 — з місцевих. Для влади міста і району цей документ став такою загадкою, що протягом дев’яти місяців — з березня по листопад — працівники школи не отримують зарплату, борг з якої вже сягнув 33 тисяч грн., стільки ж — за податками та обов’язковими виплатами. Щомісяця суми зростають».
«Дайте можливість нам нормально жити й працювати, утримувати наші сім’ї, — закликає в листі директор Щолкінської дитячої школи мистецтв С. Белюга. — Колектив вчителів і 200 дітей нині наче заручники цілковитого безладу і безвідповідальності чиновників. Крізь яку призму розглядають вони розпорядження Кабміну «Про заходи з подальшої підтримки творчої молоді» і указ Президента «Про додаткові заходи із забезпечення розвитку освіти в Україні»? 
1 січня 2003 року школі виповнюється 10 років. Це єдиний заклад культурної освіти в м. Щолкіне».
З повагою,С. БЕЛЮГА,директор Щолкінської дитячої школи мистецтв.
Коментар юриста
Давайте справді розв’яжемо загадку, звідки ноги ростуть у заборгованості.
Згідно зі ст. 91 Бюджетного кодексу України, фінансування позашкільних закладів здійснюється з місцевих бюджетів (бюджет Автономної Республіки Крим, обласні, районні бюджети, бюджети районів в містах, і бюджети місцевого самоврядування).
А видатки, передбачені ст. 89 Бюджетного кодексу України, здійснюються на дошкільну, загальну середню освіту, навчальні заклади для громадян, які потребують соціального захисту та реабілітації, інші державні освітні програми. Позашкільний заклад не підпадає під жоден з перерахованих рівнів загальної середньої освіти. Це саме витікає і з положень статті 9 Закону України «Про загальну середню освіту», яка передбачає перелік загальноосвітніх навчальних закладів.
Отже, фінансування позашкільних закладів має здійснюватися з місцевих бюджетів. У цьому випадку — місцевим бюджетом Ленінського району м. Щолкіне.
Марина КОВАЛЬЧУК.