Поліські райони Рівненщини багаті на поклади бурштину. Цей факт, позитивний для регіону за умови організованого видобування сонячного каменю. Однак моторнішими виявилися підпільні старателі — місцеві жителі, які з цього мають зиск: сюди протоптали стежку іноземні скупники, найчастіше із сусідньої Польщі, які пропонують за кілограм бурштину-сирцю в середньому по 100 доларів США (у самій Польщі ціна на поліський бурштин удвічі-утричі вища).

Днями співробітники управління боротьби з організованою злочинністю УМВСУ в Рівненській області виявили та затримали дві злочинні групи, які протягом травня-листопада за допомогою спеціальних пристроїв та іншої техніки незаконно видобували бурштин на території Дубровицького, Сарненського, Володимирецького та Зарічненського районів. У злочинців вилучено майже 52 кілограми бурштину-сирцю. Незаконний промисел завдав значних збитків державі, не кажучи вже про шкоду довкіллю — видобуток бурштину здійснювався шляхом гідрозмивання грунту, тому ліс на таких нелегальних копальнях був у суцільних ямах.

Міліція в ході розслідування простежила шляхи збуту бурштину за межі України, які пролягли у країни СНД, Польщу, Німеччину, Австрію.

— З набранням чинності нового Кримінального кодексу відкрилися нові можливості притягнення до кримінальної відповідальності за незаконне видобування напівкоштовного каміння, — каже начальник УМВСУ в Рівненській області полковник міліції Михайло Цимбалюк. — Однак врегулювання цієї проблеми, на мою думку, потребує вдосконалення, зокрема, в сфері протидії незаконному видобутку бурштину. Заслуговує на увагу світова практика, коли видобуток проводиться на орендованих ділянках, а для скупки передбачено державні ломбарди. Саме така форма видобутку була б доцільна в місцях, не пристосованих для промислового видобутку — невеличких «п’ятачках» по 0,5—1 гектару. Адже вони є лазівкою для місцевих жителів, які самотужки знаходять поклади, користуючись досвідом участі в меліорації, що проводилася в тутешніх лісах раніше.

Рівне.