З настанням осені на Буковині дають про себе знати любителі підпалювати плавні або старі дерева. Такі ватри можна побачити в гірських і в підгірних місцях. Дехто називає це безневинними забавами. Та чи так воно насправді?

Я спілкувався на цю тему з орнітологами біологічного факультету Чернівецького національного університету. Усі вони категорично засуджують підпали сухостійних трав, плавнів та відмираючих дерев. Їхня мотивація до болю зрозуміла: полум’ям нищаться гнізда, зі згарищ тікають і вже більше ніколи не повертаються сюди наполохані пернаті мешканці водойм та прилеглих до них місцин.

Позаторік я мав сумну нагоду бачити, якої шкоди завдав підпал очерету на диких ставках поблизу села Погорілівка Заставнівського району. Коли полум’я охопило прибережну смугу, звідти почали тікати до плеса десятки вужів, що грілися на вапнякових брилах. Багатьом з них не пощастило, вони зазнали серйозних опіків і до води не доповзли. До того полум’ям їм повипалювало очі. Це було жахливе видовище — вужі в конвульсіях конали серед палаючого очерету. Ось чим закінчуються «невинні» забави екологічних геростратів.

Днями я їхав лісовими масивами, що прилягають до селища Красноїльськ Сторожинецького району. Осінь щедро позолотила буки, граби, клени, явори.

Такої пори вистачає роботи фотографам, які хочуть поповнити свою фототеку неповторними карпатськими краєвидами. Встигай тільки клацати затвором. По дорозі за селищем звернув увагу на столітню липу, з якої курів дим. Як з’ясувалося, її підпалили місцеві пастушки. Восени для них це звична забава. Потеруха всередині порожнистих стовбурів добре горить, і біля таких вогнищ можна погрітися від холоду.

З підпаленого дупла чулося тривожне гудіння. Коли я прислухався, то збагнув: полум’я припекло дику бджолину сім’ю, що мешкала у стовбурі старезної липи, і вона прокинулася від сплячки. Зверху капав віск, бо від вогню почали плавитися стільники. Пастушки й гадки не мали, чим може обернутися підпал дерева.

Доля цієї бджолиної сім’ї незавидна. Її чекає голодна смерть. Адже вогонь знищив стільники з медом, які рій припас собі на зиму.

Природоохоронним органам потрібно було поставити на цій трасі агітаційні щити, які застерігали б людей, що підпалювати старі липи не можна, адже в них живуть дикі карпатські бджоли. На Буковині це унікальне місце, де ще збереглися природні борті працьовитих комах.

Як правило, підпалюють очерети та трухляві дерева діти. Тому педагогам треба тактовно пояснювати їм, що пускати червоного півня у храм природи негоже — від нього можуть постраждати живі істоти, брати наші менші.

Чернівецька область.