Найдавнішому в Одесі будинку-інтернатові для дітей з розладами нервової системи в цьому році виповнюється 50 років. Розповідає директор будинку-інтернату Борис РУСІН:

— Заклад призначається для утримання дівчат від 4 до 18 років, хворих на олігофренію. За роки існування інтернату через нього пройшло понад півтори тисячі вихованок. Раннє втручання дуже важливе для подальшої долі дітей з психічними вадами. Головне завдання — соціально-трудова та медико-психологічна реабілітація хворих. Намагаємося прищеплювати їм навички особистої гігієни, а коли наші вихованки підростають і починають працювати в майстернях, коло їхніх занять розширюється. Старші дівчата вчаться працювати на швейних машинах. Багато хто з них уміє шити робочий одяг, білизну. Ми навіть виконуємо замовлення інших інтернатів. Деякі діти набувають навичок санітарок, двірника, підсобної робітниці на кухні.

Співпрацюємо з викладачами місцевих вузів, зокрема з кафедрою психології Одеського національного університету, кафедрою медичної психології Одеського медуніверситету та іншими. За їх допомогою виготовлена цінна добірка дидактичного матеріалу, наочних посібників тощо. На жаль, через брак коштів не маємо можливості весь цей матеріал видати друком. Це був би вагомий внесок у методику навчання дітей з психічними вадами.

Свого часу ми відкрили при інтернаті центр ранньої соціально-трудової та побутової реабілітації для тих хворих дітей, чиї батьки не хочуть або не можуть віддавати їх до інтернату. Ці діти перебувають у нас упродовж дня або тижня. Багато хто з батьків отримав можливість влаштуватися на роботу.

Хворих на олігофренію дітей вилікувати поки що неможливо, але бодай пом’якшити наслідки хвороби можна. Деякі діти після кількох років перебування в нашому інтернаті переходять навчатися у допоміжні загальноосвітні школи. А декотрі з тих, кому виповнилося 18 років, переходять до інтернатів для дорослих, де продовжують працювати.

Звичайно, проблем у нас вистачає. Доводиться викручуватися, звертатися до спонсорів. Нам охоче допомагають одеські підприємства, комерційні структури, благодійні організації. Але найголовніше — це наш злагоджений колектив кваліфікованих медиків, педагогів, психологів, допоміжного персоналу. Три наші працівники навіть удостоєні Почесної грамоти Міністерства праці та соціальної політики України, трьом оголошено подяку.

Записав Станіслав ОРИШАКА.

Одеса.