Щойно у Верховній Раді в першому читанні розглянуто законопроект про підтримку вітчизняного книговидання. Минулого вівторка наша газета повідомила думки відомих видавців, братів Капранових: податкові пільги для нашого видавця швидше погублять книжковий ринок, аніж врятують його, ліпше вжити антидемпінгових заходів, ввести мито й акцизи на російські книжки на кордоні.
Лесь ТАНЮК, голова Комітету ВР з питань культури та духовного відродження: «Пропозиція Капранових може бути цінна, але пільги все одно потрібні. А якщо цими пільгами скористаються росіяни і видавнича Мекка з Росії переміститься до нас — що тут поганого? Втім, рано мріяти, треба ще в другому читанні прийняти той закон, зокрема, дуже цінні поправки Павла Мовчана...».
Павло МОВЧАН, заступник голови комітету: «Згадані поправки стосуються регулювання книжкової продукції, у нас має бути 70 відсотків україномовної і 30 — російськомовної. Відрегулювати це легше, ніж ловити книжкову контрабанду на кордоні. Адже на російську горілку й цигарки введено акциз, мито — чи це когось зупиняє? У нас надто прозорий кордон...».
Підготував Віталій ЖЕЖЕРА.