Із 1419 дітей, які перебувають на обліку в органах опіки і піклування, 574 — діти-сироти. Решта 845 — сироти за живих батьків.
Як засвідчують прокурорські перевірки, органи опіки і піклування на місцях не завжди належно  контролюють те, як батьки виконують обов’язки з виховання своїх дітей, а також як дбають про малолітніх їх опікуни та піклувальники. Так, неповнолітні брат і сестра Колесники із села Плоска Острозького району після смерті мами не раз зверталися до сільської і районної рад, щоб ті вплинули на їх батька, який не дбав про них, пиячив, упродовж трьох років виносив з будинку і пропивав майно. Проте позов про позбавлення О. Колесника батьківських прав було направлено до суду лише на вимогу прокурора.
Так само поклали під сукно в Семидубській сільській раді, що в Дубнівському районі, письмові звернення директора місцевої загальноосвітньої школи про притягнення до відповідальності Т. Виноградової за неналежне виконання нею обов’язків з виховання та утримання чотирьох малолітніх дітей. Цю проблему усунули лише після прокурорського втручання: жінку позбавили батьківських прав, а дітей направили в державні установи. Так вони стали сиротами за живої матері.
Прокурор Володимирецького району 25 вересня цього року порушив кримінальну справу за ст. 167 Кримінального кодексу України стосовно О. Ковальчук за фактом зловживання нею опікунськими правами щодо трьох неповнолітніх дітей-сиріт сім’ї Шершнів із села Біле Володимирецького району. Жінка впродовж минулого та нинішнього років пропивала та витрачала на власні потреби кошти, які одержувала на утримання сиріт. Після втручання прокуратури дітей направлено до Мізоцької школи-інтернату, де вони перебувають на повному державному утриманні. Вживають заходів для захисту їх житлових і майнових прав.
А в Рівному мав місце жахливий факт знущання з трирічної дівчинки, мама якої поїхала на заробітки до Італії, а доньку залишила на знайомих, що вживали наркотики. Господар квартири Р. Кабанов бив та мордував дитину, яка плакала від голоду та холоду. Від знущань врятували дівчинку працівники кримінальної міліції і служби у справах неповнолітніх в Рівному, які забрали її з сім’ї наркоманів і доставили в дитячу лікарню у тяжкому стані. Нині малятко перебуває в притулку для неповнолітніх, а проти Р. Кабанова прокурор  Рівного порушив кримінальну справу за ч.2 статей 125, 126 Кримінального кодексу України.
Загалом від початку року в органи виконавчої влади Рівненської області внесено 53 документи прокурорського реагування на усунення виявлених порушень законів про права та інтереси неповнолітніх.
Микола ЛІСОВИЙ, перший заступник прокурора Рівненської області, старший радник юстиції.