Через безгрошів’я саме ці народні засоби і стануть, схоже, для багатьох основною профілактичною «зброєю»
Кіровоградщина, як і минулого року, чекає наступу вірусу зі сходу і півдня. Лікарі констатують: погода сприятлива для розповсюдження грипу — відсутність морозів за наявності вітрів, сльоти і типової осінньої вологості. Розслаблений такою негодою організм уже неспроможний протистояти підступному «Гонконгу» — і до епідемії один крок. Торік місцеві ескулапи раділи — лише кілька населених пунктів області перетнули епідемічний бар’єр. У нинішньому сезоні науковці обіцяють особливий розгул вірусу саме там, де минулого року обійшлося без його активного поширення.
Хворіє, як відомо, здебільшого організований контингент — виробничі колективи, компактні соціальні групи. Невеликі міста мають свою специфіку — більшість промислових підприємств не працюють, і тому основними жертвами епідемії стають інші представники організованого контингенту — студенти і учнівська молодь. Лікарі пам’ятають дні, коли торік на прийом приходило по 50—60 юнаків і дівчат. Запобігти масовим захворюванням школярів тоді вдалося завдяки тому, що за прикладом Кіровограда карантин у середніх освітніх закладах був оголошений задовго до настання грипозного піку.
На перший погляд дивно, що мало хворіють на грип ринкові підприємці і вуличні реалізатори. З’ясовується, їх захищають від вірусів не лише гарячі напої різної міцності, а насамперед умови праці, згубні для будь-яких мікробів, — малообмежений простір і свіже повітря.
Тим часом у мережах комерційних аптек області вже продається протигрипозна вакцина. Ціна коливається від 39 до 43 грн., і мало хто дозволить собі такий захист. Хоча відомо, що рік тому частину групи ризику — медиків, педагогів, дітей і ветеранів в інтернатах — було прищеплено за бюджетні кошти. Господарі деяких магазинів, підприємств сфери послуг і аптек уже провели вакцинацію свого персоналу, який спілкується з великою кількістю відвідувачів. А той, хто не потрапив у вищеназване коло обраних, захищається доступними методами. Чоловіки-пенсіонери, начитавшись порад у відривних календарях, частуються горілкою з хріном, а не менш начитані бібліотекарки в Олександрійській бібліотеці імені О. Пушкіна, певно, знову поставлять на стіл перед собою тарілочку товченого часнику. Фітонциди пахнуть хоч і не бібліотекою, але все одно по-нашому.
 
Кіровоградська область.