Футбол. Минулої п’ятниці в женевському готелі «Нога Хілтон» відбулося жеребкування пар 1/16 фіналу розіграшу Кубка 
УЄФА. Там назвали суперника київських динамівців. Це — «Бешикташ» (Туреччина, Стамбул). Тепер про подію загалом.
Отже, 28 листопада і 12 грудня зустрічатимуться: «Вісла» (Польща) — «Шальке-04» (Німеччина), «Лаціо» (Італія) — «Штурм» (Австрія), «Реал Бетіс» (Іспанія) — «Осер» (Франція), ПСЖ (Франція) — «Боавішта» (Португалія), «Брюгге» (Бельгія) — «Штутгарт» (Німеччина), «Ліверпуль» (Англія) — «Віттес» (Нідерланди), «Панатінаїкос» (Греція) — «Слован» (Чехія), «Денізліспор» (Туреччина) — «Ліон» (Франція), «Бордо» (Франція) — «Андерлехт» (Бельгія), «Малага» (Іспанія) — «Лідс» (Англія), ПАОК (Греція) — «Славія» (Чехія), «Герта» (Німеччина) — «Фулгем» (Англія), АЄК (Греція) — «Маккабі» (Ізраїль, Хайфа), «Порту» (Португалія) — «Ланс» (Франція), «Селтік» (Шотландія) — «Сельта» (Іспанія).
Президент ФК «Динамо» Ігор СуркІс, котрий був присутній на церемонії жеребкування, сказав:
— На цьому етапі Кубка УЄФА, як відомо, слабких суперників не буває. Це стосується і нашого. В поєдинках з «Бешикташем» постараємося виступити так, щоб у доброму гуморі піти на зимову перерву. Найближчим часом разом з Олексієм Михайличенком обговоримо, як продуктивно заповнити дні між першим і другим поєдинками з турецьким клубом...
Трохи інформації про «Бешикташ». Це один із найстаріших і найтитулованіших турецьких клубів. Заснований 1903 року. Кольори — чорно-білі. Чемпіон турецької ліги 1957, 1958, 1960, 1966, 1967, 1982, 1986, 1990, 1991, 1992, 1995 років.
Президентом клубу у квітні позаминулого року став 39-річний успішливий бізнесмен (текстильна промисловість, будівництво, туризм) Сердар Білджилі, котрий здобув освіту у США.
У складі «Бешикташа» шестеро легіонерів: воротар з Колумбії Оскар Кардоба, бразильський дует оборонців — Антоніо Карлос Заго і Роналдо Гуайро, їх земляк, півоборонець Амарал, гравець середньої лінії Каап Добра (Польща) і гострий нападник Паскаль Нума з Франції. А на тренерському містку — відомий румунський фахівець Мірча Луческу.
На останньому етапі Кубка УЄФА стамбульці здолали іспанський «Алавес»: у гостях — 1:1 і 1:0 — на арені «Бешикташ Інону стадіум» у Стамбулі, трибуни якого вміщують 35 тисяч уболівальників.
До речі, шляхи чорних орлів (так іменують гравців «Бешикташа») та київського «Динамо» одного разу вже перетиналися. Було це 1987 року у чвертьфіналі Кубка європейських чемпіонів. Кияни переграли тоді суперника із загальним результатом 7:0! У гостях 4 березня підопічні Валерія Лобановського взяли гору 5:0 (по два м’ячі забили Блохін та Євтушенко, а ще один — Бєланов). Цей матч, між іншим, грали не в Стамбулі, а в Ізмірі. Чому? Пригадую, як наприкінці лютого того року після матчу за Суперкубок у Монако проти «Стяуа» (Бухарест) шляхи нашої журналістської команди і динамівців розійшлися в аеропорту міста Ніцца. Лобановський і команда полетіли до Швейцарії, де зіграли в Лозанні товариський матч. А ми відбули до Москви (тоді всі вояжі за кордон і назад пролягали тільки через Білокам’яну) і вже вдома дізналися, що Туреччину завалило... снігом. Отож матч «Бешикташ» — «Динамо» змушені були перенести в інше місто.
А через два тижні у столиці України — нова перемога: 2:0 (Блохін, Євтушенко). Тоді у складі «Динамо» грали нинішні тренери «Динамо» — Олексій Михайличенко, Анатолій Дем’яненко, Олег Кузнецов та Михайло Михайлов.
Але то вже давня історія. Нову пишуть тепер інші виконавці. Тож повернімося до нинішнього часу. І повідомимо, що спочатку в Женеві минулої п’ятниці відбулося жеребкування другого групового турніру Ліги чемпіонів:
ГРУПА А. «Барселона» (Іспанія), «Інтер» (Італія), «Байєр» (Німеччина), «Ньюкасл» (Англія).
ГРУПА В. «Валенсія» (Іспанія), «Арсенал» (Англія), «Рома» (Італія), «Аякс» (Нідерланди).
ГРУПА С. «Реал» (Іспанія, Мадрид), «Мілан» (Італія), «Боруссія» (Німеччина, Дортмунд), «Локомотив» (Росія, Москва).
ГРУПА D. «Манчестер Юнайтед» (Англія), «Ювентус» (Італія), «Депортиво» (Іспанія), «Базель» (Швейцарія).
Перший тур відбудеться 26—27 листопада, другий — 10—11 грудня.
Гра не відповідала рангові
Кубок України. 1/4 фіналу. Перші матчі.
«Кривбас» — «Шахтар». 2:2. 11 000 глядачів. Голи: Платонов, 40, Мусолітін, 64 — Воробей, 45, Агахова, 69.
«Волинь» — «Металург» Д. 3:0. 10 000. Алієв, 42, Соколенко, 71, Гребеножко, 73. На 23-й хвилині Гащин («В») не реалізував пенальті.
«Арсенал» К — «Дніпро». 0:0. 7 000.
«Динамо» — «Ворскла». 1:0. 1 500. Шацьких, 73.
Суботній київський матч викликав неабиякий інтерес. Адже зустрічалися друга і третя команди за підсумками першого кола чемпіонату країни. Але відповідної рангові суперників гри ми, на жаль, не побачили. Звісно, в кубкових поєдинків свої закони і сценарії. Та й за таких умов клас має бути на відповідному рівні. Лише один момент відповідав йому. Це коли на 72-й хвилині арсеналець Ковальчик, продемонструвавши добру техніку, обвів кількох суперників, гостро і точно пробив низом. Тільки майстерність воротаря Медіна врятувала гостей від неприємнощів. Більше класних моментів уболівальники не побачили. Гравці обох команд переважно, як кажуть, ходили по полю.
Виходячи з результату поєдинку, дніпропетровці опинилися у дещо ліпшому становищі, бо попереду —поєдинок на їхньому полі. А вдома, як відомо, і стіни допомагають.
Динамівці, які наступного дня вийшли на поле без Реви, Гавранчича, Гіоане, Белькевича, Хацкевича та Рінкона, в особі «Ворскли» мали незговірливого суперника. Щоправда, у другому таймі Белькевич та Гіоане таки вийшли на заміну.
Після нищівної поразки від «Динамо» (0:7) у кубковому матчі полтавці зіграли гідно, дуже старалися. Їх опоненти і цього разу мали велику перевагу, створили безліч моментів. Та реалізація у господарів була невисока.
Перевірка словаками
Завтра у Братиславі і Трнаві молодіжна й національна збірні України проведуть товариські матчі проти аналогічних команд Словаччини. Зі складом молодіжки ми вас уже знайомили. А тепер пропонуємо прізвища гравців, котрі готувалися до згаданого матчу національних команд (відбудеться на стадіоні Антона Малатинського, 18 600 місць). Це: воротарі — Віталій Рева, Олександр Шовковський (обидва — «Динамо»), Дмитро Шутков («Шахтар»); оборонці — Олег Лужний («Арсенал», Англія), Михайло Старостяк («Шахтар»), Юрій Дмитрулін, Андрій Несмачний, Олександр Радченко, Сергій Федоров (усі — «Динамо»), Володимир Єзерський («Дніпро»); півоборонці — Сергій Кормильцев («Торпедо», Росія), Максим Калиниченко («Спартак», Росія), Андрій Гусін, Віталій Лисицький (обидва — «Динамо»), Анатолій Тимощук, Геннадій Зубов (обидва — «Шахтар»), Євген Левченко («Віттес», Нідерланди); нападники — Андрій Воронін («Майнц», Німеччина), Андрій Шевченко («Мілан», Італія), Олександр Мелащенко («Динамо»), Андрій Воробей («Шахтар»).
У складі з’явився лише один новий персонаж — Євген Левченко. А от Сергій Ребров попросив не викликати його до табору збірної. Мотивував це тим, що він має вирішити свою клубну долю. За словами форварда, його нинішня форма поки що не відповідає рівневі національної команди.
Тренувальний збір національної команди в Кончі-Заспі розпочався вчора. Багато гравців прибули до тренувального табору ще раніше. Після недільного кубкового матчу зустрів на Європейській площі Олега Лужного, який розмовляв з Леонідом Буряком та Володимиром Козаренком (асистент тренера збірної).
В Олега був чудовий настрій. Ще б пак, справи «Арсеналу» і його справи в цьому клубі йдуть добре.
— Скучив за домівкою, — сказав мені Лужний. — Тому з радістю приїхав до Києва. Зі словаками — суперником сильним і авторитетним — зіграти дуже цікаво. Постараємося виступити гідно...
Але, як стало відомо вчора, в Лужного — мікротравма, і його долю мали вирішувати лікарі.
А у конференц-залі ФК «Динамо» (Київ) учора з журналістами зустрічалися тренери наших збірних —Павло Яковенко та Леонід Буряк.
Тепер — канікули
Першість країни. Перша ліга. 17-й тур. «Шахтар-2» — «Арсенал». 2:1. «Карпати-2» — «Миколаїв». 0:1. «Борисфен» — «Зірка». 3:0. ЦСКА — «Динамо-2». 2:2. «Вінниця» — «Нафтовик». 1:0. «Система-Борекс» — «Сталь». 1:1. «Красилів» — «Прикарпаття». 3:2. «Спартак» — «Полісся». 2:1. «Сокіл» — «Закарпаття». 3:1.
На канікули, що триватимуть між колами турніру, команди першої ліги йдуть з такими показниками:
«Зірка» — 35 очок, «Сталь» — 32, «Динамо-2», «Борисфен» — по 31, «Миколаїв» — 28, «Шахтар-2» —26, «Закарпаття» — 25, «Нафтовик» — 24, «Вінниця», «Полісся» — по 23, «Арсенал», «Красилів» — по 22, «Спартак» — 17, «Карпати-2», «Прикарпаття», «Система-Борекс» — по 14.
Добірку підготував Віктор БРАНИЦЬКИЙ.