У Рівному викрито одну із схем, яка давала змогу уникати митних платежів під час вивезення престижних іномарок в Україну. Державі завдано збитків на 8 мільйонів гривень.

Розповідає заступник начальника відділу з боротьби з корупцією та організованою злочинністю УСБУ в Рівненській області Віктор ШИЛЮК:
— Ця афера полягала в тому, щоб ввезти в Україну престижні, порівняно нові (1998—2001 років випуску) іномарки, не сплативши передбачених законодавством митних платежів. Так-от, спритники для незаконної реєстрації іномарок використовували підроблені документи, зокрема ввізну митну декларацію. Їм вдалося за півтора місяця незаконно зареєструвати у МРЕВ Рівного близько 150 автомобілів, які нібито пройшли митний кордон і за які було сплачено митні та інші потрібні збори. Насправді нічого не сплачували. Натомість для реєстрації збирали лише необхідний пакет документів, звичайно, підроблених. Але коли наші співробітники почали перевіряти, чи ці автомобілі перетинали кордон, з’ясувалося, що їх проходження на митних постах не зафіксовано. Тим часом у псевдодокументах було зазначено Волинську та Ягодинську митниці.
Авто реєстрували на підставних малозабезпечених осіб — переважно на студентів, літніх людей. Деякі з них спокусилися на це через бідність, одержуючи за «послугу» по 100—150 гривень.
За винагороду посадові особи МРЕВ Рівного заплющували очі на те, що ввезені в Україну престижні іномарки насправді контрабандним шляхом перетинали кордон. Хабарникам із МРЕВ Рівного це коштувало не лише посад, а й волі — проти них порушено кримінальні справи, їх заарештовано.
Незаконна оборудка породила й іншу проблему: до прокуратури області звертаються ті, хто вже встиг придбати контрабандні іномарки (а таких уже близько ста осіб), оскільки їм заборонили здійснювати всі операції з цими авто — знімати і ставити на облік, продавати, перепродавати (до того ж по них скасовано незаконну реєстрацію).
 
Рівне.