І затяті театрали, і просто небайдужі до прекрасного вітали в ці дні з 75-річним ювілеєм митців Миколаївського академічного українського театру драми і музичної комедії. Перші свої спектаклі він дав у далекому листопаді 1927 року. Тоді на базі дитячого художнього колективу «Червоний галстук» було створено театр юного глядача. А наприкінці 50-х ТЮГ об’єднали з пересувним театром імені Т. Г. Шевченка.
У житті театру, як і в людей, — творчі перемоги, успіхи і нелегкі часи. Було присвоєння республіканської премії імені Миколи Островського, звання академічного... Була й пожежа, яка на багато років позбавила колектив власного приміщення. Але й на сільських та райцентрівських сценах актори високо тримали мистецьку гідність. Як і на безлічі гастролей по Україні та за її межами.
Нині, в ювілейний рік, театр, очолюваний заслуженим діячем мистецтв України Миколою Берсоном, активно виходить за рамки традиційності, звертається до жанру детективу і навіть робить перші кроки до опери — нещодавно відбулася прем’єра спектаклю «Парад бельканто».
Миколаївська область.