За словами голови Вінницької обласної ради Юрія Іванова, механізм розподілу бюджетних коштів подекуди позбавлений елементарної логіки.

На підтвердження сказаного співрозмовник навів декілька конкретних прикладів. Скажімо, 30 відсотків бюджету нинішнього року передбачалося спрямувати для села. Згадувані кошти мали йти з капітальних відрахувань видатків у сумі 430 мільйонів гривень. Найпростіше, на думку співрозмовника, було б ділити кошти між регіонами або за кількістю сільських населених пунктів, або ж за наявністю сільських жителів.

Та застосували інший принцип: кошти давали залежно від... економічної потужності областей. На місцях відповідно мали не обділити своїх селян. Що з того вийшло? На Вінниччині — 53 відсотки сільського населення, а на Донеччині — 6. Вугільний Донбас, звісно, потужніший від «цукрового Донбасу», тому й грошових надходжень отримав більше, та ще й розділив їх на меншу, ніж на Вінниччині, кількість населення. Як переконати урядовців, щоб надалі не поглиблювали диспропорцію між регіонами?..

Погано спрацьовує «таблиця ділення» у розподілі коштів між органами самоврядування. Зазвичай їх виділяють на сільські ради. У двох районах — Тульчинському й Оратівському — кількість рад майже однакова. Зате за чисельністю населення Тульчин утричі більший. Виходить така «арифметика»: в Оратові, де, повторюю, менше мешканців, видатки на одного працівника органів місцевого самоврядування становлять 300 гривень, а в Тульчині — лише 178. Сільські голови мимоволі опиняються у жебраках.

Не взято до уваги інші важливі чинники. Рівень газифікації регіонів істотно позначається на витрачанні бюджетних коштів. До переходу на опалення природнім газом у Гущинецькому профтехучилищі, що в Калинівському районі, для опалювального сезону потрібно було закупити вугілля на суму 300 тисяч гривень. Нині для закупівлі газу достатньо 65 тисяч гривень. Але ж область навіть на чверть не забезпечена блакитним паливом. Під час формування бюджету цей показник, на жаль, до уваги не береться. З Києва, схоже, таких дрібничок не видно...

Вінницька область.