Раніше у Жовтих Водах і Нікополі, а цими днями в Орджонікідзе та Марганці відбулися виїзні засідання Дніпропетровської обласної ради. Зрозуміло, за участю і місцевих депутатів. А мета — обстежити готовність до роботи в зимовий час підприємств житлово-комунального господарства та інших соціальних сфер. Щоб відразу, як сказала голова обласної ради Галина Булавка, намітити реальні і посильні заходи, спрямовані на покращення ситуації. Але це програма-мінімум. Є й програма-максимум.
Мешканців Марганця виїзне засідання, скажімо, заспокоїло: з опаленням житла у місті все гаразд. Адже його тепломережі та котельні тут добре підготовлені. Але фахівці обласних управлінь та служб і депутати облради дійшли висновку, що тут, напевне, занижені тарифи на комунальні послуги. З цього приводу городян таки чекають «неприємності». А, може, навпаки кращі часи. Коли за реорганізацію «комуналки» візьмуться нарешті всерйоз.
Або таке зауваження головного санітарного лікаря області Сергія Риженка: довжина централізованих каналізаційних систем у Марганці — це лише п’ята частина від довжини його вулиць і водогонів. Отже, потрібно якщо не потроїти, то бодай подвоїти їх.
Користь від виїзних засідань облради очевидна. Сьогодні справно працюють ВАТ «Марганецький гірничо-збагачувальний комбінат» і «Рудоремонтний завод», інші підприємства, а місцеві заклади охорони здоров’я мають зубожілий вигляд. Це докір передусім на адресу керівників місцевих органів самоврядування. Дбати про таке — їхня повинність, як висловився голова постійної депутатської комісії облради з питань науки, освіти і охорони здоров’я Володимир Павлов.
У сусідньому Орджонікідзе свої «особливості». Це місто «оживає». За дев’ять місяців нинішнього року надходження в бюджети усіх рівнів тут виросли майже вдвічі. А середня заробітна плата працюючих городян сягнула 524 гривень, що на 50 з лишком гривень вище від середньообласної. То від чого потерпають нині в Орджонікідзе найдужче? Від неякісної питної води. Хлораторне обладнання водопостачання тут давно застаріло і майже не працює. Заміна його на нове потребує коштів. Хоч обласна рада відразу і виділила 20 тисяч гривень, та їх недостатньо. Але ще більше, не сумнівається голова постійної комісії обласної ради з питань комунальної власності та житлово-комунального господарства Віталій Киряш, бракує бажання і волі місцевих керманичів зібратися з силами та раз і назавжди вирішити цю проблему. Більше нікому, адже на це їх і уповноважували люди.
Дніпропетровська область.