Нещодавно члени Міжнародного трейд-клубу, який об’єднує зарубіжних дипломатів, відвідали Харківську область.

Останнім часом регіон лідирує за темпами залучення зарубіжних інвестицій і є надійною основою для інтеграції української промисловості у світову економіку.

Керівник Харківської облдержадміністрації Євген Кушнарьов висловив сподівання, що це лише початок взаємовигідного співробітництва області з європейськими та іншими державами.

— Тут зосереджено значну частину національних освітніх та наукових ресурсів, які ми успішно використовуємо в інноваційному та інвестиційному розвитку Харківщини, — зазначив голова облдержадміністрації. — Торік за кількістю освоєних інновацій у промисловості Харківська область вийшла на перше місце в Україні. Результативнішою стає і діяльність агро-промислового комплексу. Другий рік поспіль область збирає добрі врожаї ранніх зернових — понад два з половиною мільйонів тонн.

Членів Трейд-клубу цікавив розвиток приватного сектору економіки. За минулий рік позитивне сальдо прибутковості підприємницької діяльності становило в області майже сім мільйонів гривень, тоді як загалом у країні цей показник залишається від’ємним. Кількість малих підприємств зросла на 13 відсотків.

Нарощується експортний потенціал регіону. За 2001 рік зовнішній торговий обіг збільшився на 17,6 відсотка, а експорт Харківської області зріс на 35 відсотків — переважно за рахунок високотехнологічної продукції.

Успіхи Харківщини багато в чому пов’язані з Законом України «Про спеціальний режим інвестиційної діяльності на території міста Харкова», який набув чинності в червні 2000 року. Документом гарантовано податкові пільги для бізнесу на 30 років.

Членам Трейд-клубу було представлено кілька інвестиційних проектів: реконструкція Харківського міжнародного аеропорту, будівництво торгового комплексу «Левада» та культурно-комерційного центру.

Харків.