З початком опалювального сезону зволікають і в Ірпені та приміських селищах Київської області. Як повідомили вчора у міськвідділі освіти, з 20 шкіл не опалюється 12, а з 16 дитсадків без тепла залишається вісім. Звісно, страждають ті, що їх приєднано до централізованої системи опалення житлового масиву. Через борги дорослих потерпають діти, змушені, цокаючи зубами, гризти граніт науки.
У міськвиконкомі керівникам «холодних» дитячих закладів рекомендували проводити скорочені уроки, а на перервах дітей заохочувати більше рухатися. У такий спосіб зігріватися. Коротше кажучи, суцільна фізкультура. А батькам — споряджати дітей теплим змінним взуттям та одягом.
Міський голова Ірпеня Володимир Скаржинський запевнив, що дошкільні установи і заклади освіти, а також лікарні протоплюють з 10 жовтня.
На зауваження, що у Бучанській школі-дитсадку № 21 після першої подачі тепла 16 жовтня наступного ранку контролери з облгазу опломбували котел, він відповів: «Одна рука не знає, що робить друга». А у «Теплокомунсервісі» відмову на прохання директора цього навчального комплексу — зробити виняток — змалювали навіть образно: «Запустити котел заради однієї школи — це все одно, що через один колосок виганяти в поле всі комбайни».
На мій подив: «Я не розумію, чому дитячі заклади і навчальні установи, які жодної копійки не винні за газ, мають страждати через борги населення», міський голова відповів: «Значить — не дано».
Тільки кому — «не дано»? Певно, тому, чиї діти мерзнуть.
Київська область.