У  Дніпропетровському державному історичному музеї імені Дмитра Яворницького відкрилася виставка особистих речей Богдана Хмельницького.
На триста років доля розкидала по різних музеях світу особистий прапор великого гетьмана, його булаву, шаблю, нагай та водосвятну чашу.
Зібрати їх воєдино допомогла широкомасштабна історична програма «Знати минуле для майбутнього» Фонду інтелектуальної співпраці «Україна — ХХІ століття», очолюваного народним депутатом України Богданом Губським. Організувати переговори українських науковців з колегами з Росії, Польщі та Швеції, яким нині належать гетьманські клейноди, було нелегко. Проте вдалося. І трохи більш ніж за півроку подивитися на святині мали змогу сотні тисяч українців. Адже Дніпропетровськ — вже четверте місто, де вони демонструються. А перед цим були Київ, Чигирин та Львів. Триватиме виставка місяць.
За словами директора Науково-дослідного інституту козацтва при Інституті історії України НАНУ Тараса Чухліба, особливість цієї виставки — в її неофіційності. Принаймні люди самі виявляють бажання подивитися на реліквії. Тим паче що вони й досі зберігають сильну енергетику Богдана Хмельницького. А отже, допоможуть відродити сильний козацький дух, складовими якого була віра, воля і відвага. Ця виставка ознак влади Великого Гетьмана — символічна, оскільки ми увійшли в третє тисячоліття з тими символами, під якими колись будувалася козацька держава. Адже і виставлені предмети — символи. Булава і прапор — ознаки влади і військової доблесті, шабля — сили, оборони, наступу, водосвятна чаша — віри та християнства, за що завжди боролися козаки. До слова, дозвіл сфотографуватися у Військовому музеї Стокгольма на фоні прапора Богдана Хмельницького давав лише король Швеції.
На думку відомого українського публіциста Степана Колесника, виставка допоможе відродити духовність. І добре, що в Україні є такі люди, як Богдан Губський, які не лише на словах чи під час виборчих перегонів піклуються про культуру.