Ранкове і денне засідання 

18 жовтня

 

 Законотворче дишло нарешті розвернулося в бік нелегального капіталу. І повільно рушив з місця віз, на який складатимуть те, що раніше упало з цього воза. В парламенті розглянули законопроекти про амністію «тіньових» капіталів.

Украв гаманця — за грати, украв сто мільйонів — у бізнес-еліту

 

Як зробити, щоб вивезені за кордон українські кошти чи зароблені там і не повернуті в Україну запрацювали на нашу економіку? Як не допустити ситуації, за якої крадія гаманця садять у в’язницю, а бізнесовця, який приховав у закордонних офшорах і банках мільйони украдених у держави коштів, роблять «рятівником нації»? Про це й дискутували народні депутати під час обговорення двох неординарних законопроектів — про економічну амністію та про податкову амністію. Йдеться про повернення щонайменше 40 мільярдів доларів.

Автор першого документа народний депутат кількох скликань і, як він сам сказав, один із перших українських мільйонерів Леонід Черновецький доводив потребу повернення коштів без будь-яких умов з боку держави. Звісно, не йдеться про кошти, здобуті на продажу людей, убивствах, наркотиках.

Депутат указував на очевидний абсурд, коли держава бере за кордоном величезні позики під шалені відсотки і проїдає їх, а гроші її багатих громадян за кордоном працюють на економіки інших держав. Він запевняв колег, що знає, як ці гроші вивозилися, чому ховалися за кордоном, але ще більше знає, як їх бракує нині в державі, й готовий із вдячністю стати на коліна перед бізнесменом Волковим, який поверне в Україну свій мільйон і створить робочі місця.За спостереженнями Л. Черновецького, свідомість людей змінюється. Доказом цього є узгодження його законопроекту майже в усіх профільних комітетах.

 

Опоненти, навпаки, наголошували, що не можна безоглядно і безумовно амністовувати тих, хто обібрав українську державу, брав кредити і не повертав їх, не сплачував податків тощо. Багато хто пропонував поглянути на проблему ще глибше. Чи захочуть амністовані багатії повертати свої кошти як інвестиції в державу з нестабільною політичною ситуацією. Чи не ліпше створити умови, які не спонукали б вивозити кошти за кордон. І нарешті, якщо і вдасться ці мільярди повертати, то чи готова банківська система поступитися своїми здирницькими відсотками, чи не підуть ці гроші на скупівлю землі й підприємств, які ще працюють.

Чимало парламентаріїв схиляються до двох інших законопроектів на цю тему — народного депутата Григорія Омельченка (його прийнято в першому читанні) та Сергія Терьохіна. Ці автори пропонують певні умови і застереження у поверненні коштів з-за кордону, зокрема і відповідальність їх власників у чітко окреслених випадках.

За наполяганням парламентаріїв Верховна Рада заслухала інформацію Міністра внутрішніх справ Юрія Смірнова і куратора цього відомства підрозділів у боротьбі з організованою злочинністю Миколи Джиги про ситуацію, що склалася з порушенням міліцією прав народного депутата Володимира Сівковича. Обидва чиновники вибачилися перед народним депутатом за дії своїх підлеглих.

Поінформували, що Генеральна прокуратура порушила справу проти винних працівників міліцїї, які брали участь в інциденті під час арешту бізнесмена Григоришина. Міністр визнав, що справді краще було б проводити операцію із затриманням бізнесмена без присутності народного депутата, а зброю і кокаїн вилучати на місці затримання, а не так, як це було зроблено. З обуренням парламентарії сприйняли повідомлення, що міністр, його заступники не були «в курсі» операції, а рішення про її проведення приймав якийсь начальник відділу УБОЗУ. Депутати застерігали керівництво МВС не бути знаряддям кланів у боротьбі за власність.

Також депутати розглянули законопроект «Про державний контроль за міжнародними передачами товарів військового призначення та подвійного використання».