Досвід тутешніх органів місцевого самоврядування, вочевидь, може слугувати взірцем роботи народних обранців Волині. Такого висновку дійшли керівники секретаріатів і керуючих справами Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, Київської та Севастопольської міських рад, які обговорювали діяльність апаратів представницьких органів на дводенній всеукраїнській нараді-семінарі в Луцьку з участю керівника апарату ВР України Валентина Зайчука.
Волинський край з його специфічним геополітичним розташуванням обрано для такого традиційного зібрання завдяки професійності, діловитості і порозумінню між різними гілками влади керівництва області, зазначив В. Зайчук. Зростає довіра населення до господарників, а надто — до депутатів усіх рівнів. Виконавча влада через місцеві ради прагне поступу. Як розповів голова Волинської облдержадміністрації Анатолій Француз, унаслідок такої співпраці в краї зростає обсяг виробництва, збільшується обсяг товарообігу, поповнюється ринок праці, розвивається ринковий сектор на селі. Зокрема, економічна активність населення в області — одна з найвищих в Україні, що, безперечно, приваблює іноземних інвесторів.
— Ми не ділимо владу, а вибудовуємо конструктивні відносини, — зазначив голова обласної ради Василь Дмитрук. — Завдяки їм тутешні депутати прийняли низку важливих для краян рішень — створення спеціального лізингового фонду до жнив, надання земель запасу і резерву працівникам соціальної сфери, розробка програми розвитку підсобних господарств до 2004 року, відстоювання інтересів сільгоспвиробників і переробників продукції. Фактично перші в державі розробили і втілили в життя бюджети розвитку рад, ініціювали оренду водойм і програму розвитку рибного господарства нашого озерного краю.
Переконатися у дієвості роботи місцевих рад учасники наради змогли в одній з найліпших у Луцькому районі Маяківській сільраді, де головує молодий енергійний керівник Ігор Ярмольський. Тутешній бюджет завдяки вмілому господарюванню щороку сягає майже півмільйона гривень. Тут налагоджено соціальну сферу, у теплі і ситності утримують загальноосвітні та музичні школи, інтернат, дитсадок, фельдшерсько-акушерські пункти, дві бібліотеки, сільські клуби. А головне — селяни завжди з упевненістю звертаються до сільради, яка завжди допоможе. Щоправда, тримаючи своєрідний іспит перед поважною делегацією, тутешній голова не зміг пояснити певні суперечності свого керівництва, яке породжено недосконалістю або відсутністю певних законів.
А саме ці нагальні проблеми взаємодії виконавчого апарату облради з органами місцевого самоврядування та виконавчої влади, робота з постійними комісіями ради та депутатами й інші організаційні проблеми учасники наради розглянули на пленарному засіданні та за «круглим столом». Зокрема, керуючі справами облрад скаржилися на відсутність дієвої програми підтримки самоврядування, яка має передбачити і фінансову підтримку, на недостатню комп’ютеризацію районних, селищних і сільських рад, на непоінформованість депутатів про законотворчу роботу в державі. На зібранні пролунав заклик до тіснішої регіональної співпраці та об’єднання органів самоврядування у своєрідну спілку.
Луцьк.