Ранкове та денне 
засідання 16 жовтня
Основним питанням порядку денного було обговорення проекту закону про державний бюджет України на 2003 рік. Доповідачем виступив голова Комітету ВР з питань бюджету Петро Порошенко. Він зазначив, що під час роботи над проектом комітет проаналізував понад дві тисячі пропозицій та зауважень. Значну частину їх враховано. При цьому комітет підходив до порушених питань з вимог професіоналізму, а також виведення за рамки політичної мотивації.
Доповідач зазначив, що доходну частину бюджету варто збільшити на суму понад 8 млрд. грн. Можливості для цього, на переконання доповідача, у нас є. Зокрема, надходження від приватизації має становити понад 4,3 млрд. грн. Ці кошти мають увійти до доходної частини бюджету-2003.
Збільшення надходжень дасть змогу підвищити видатки, зокрема на охорону здоров’я понад — 300 млн. грн., на потреби культури — 56 млн., на потреби молоді — 42 млн. грн. та низку інших.
Окремо стояло питання про збільшення витрат на фінансування потреб вугільної галузі. Комітет вважає можливим підвищити їх на 367 млн. грн., а в цілому видатки на галузь мають становити не менше як 2,6 млрд.
Значну увагу доповідач приділив підвищенню прав та можливостей місцевих бюджетів. Він вважає за можливе виділити у розпорядження місцевих бюджетів додатково майже 1,9 млрд. грн.
Державний зовнішній та внутрішній борг, на думку П. Порошенка, зменшувати не варто. Зате витрати на утримання президентської адміністрації, які передбачено у сумі майже 300 млн. грн., не витримують будь-якої критики і мають бути істотно скориговані. Це стосується і витрат на закордонні вояжі високих посадових осіб.
На завершення доповіді П. Порошенко зазначив, що від народних депутатів уже надійшло багато пропозицій відхилити запропонований урядом проект бюджету-2003. І наголосив: у четвер сесія має голосувати не проект уряду, а висновки та пропозиції, зроблені комітетом, з урахуванням зауважень та пропозицій народних депутатів, висловлених під час сьогоднішнього обговорення.
Із співдоповіддю виступив голова Рахункової палати Валентин Симоненко. Він, зокрема, зазначив: експертиза проекту держбюджету, поданого урядом, показала, що він фактично орієнтований на скорочення національного доходу, посилення податкового преса, зменшення соціальних витрат, підвищення зовнішніх запозичень та низку інших негативних моментів. В. Симоненко на конкретних прикладах, із наведенням обгрунтованих цифр, довів, що коли доходна частина у проекті бюджету штучно занижена, то витратна частина так само невиправдано завищена. Підбиваючи підсумок експертизи, проведеної Рахунковою палатою, В. Симоненко вказав: поданий урядом проект держбюджету-2003 слід характеризувати як бюджет стагнації.
П. Порошенко та В. Симоненко відповіли на численні запитання депутатів. Відбулося також обговорення за схемою —один представник від фракції або групи. Депутати вказали на численні недоліки, котрі містить проект бюджету, поданий урядом. Вносили пропозицію: голосування проекту провадити постатейно.
З 15-ї години відбулося обговорення другого питання порядку денного — слухання про стан та проблеми народної освіти в Україні. Про це — у наступному номері.
Народні депутати Олег Беспалов, Володимир Демьохін, Михайло Сятиня і Кирило Поліщук подали заяви про призупинення свого членства у парламентській більшості до отримання висновків комісії з розслідування обставин нападу на народного депутата Володимира Сівковича.