До двохсотрічного ювілею Харківського університету вирішили перенести пам’ятник Василю Каразіну, засновнику цього вузу, в достойніше місце. Нині образ ученого, просвітителя, громадського діяча, працею якого і місто перетворювалося на центр культури і науки, знаходиться на задвірках університетської будівлі. Спочатку Каразін був у немилості в царського режиму, потім — у радянського. І тільки тепер настав час відновити історичну справедливість.
Але з’ясувалося, що важко знайти підходяще місце для пам’ятника. Найімовірніше, він підніметься на клумбі перед центральним входом до університету. Щоправда, згоди на це архітектурних відомств ще немає. Автори пам’ятника — знамениті архітектор Бекетов і скульптор Андріалетті. Їх витвір гідний найкращої міської площі. Але центр уже «перенаселений» монументами.
Повернути Каразіна із забуття планують наступного року. Грошей на це поки що немає, але прихильники ідеї впевнені, що вони обов’язково знайдуться. І що урочистості з нагоди ювілею Харківського університету, а також ушанування його засновника стануть святом усього міста.
Якщо пам’ятник перенесуть, то нове місце буде четвертим для Василя Каразіна. Монумент створювався до сторіччя університету і спочатку стояв у його саду. Потім пам’ятник переносили на вулицю Університетську, де раніше розташовувався вуз.
Харків.