До недавніх, радянських, часів козацтво, слава про яке стільки часу по світу лунала, відтісняла компартійна ідеологія. За роки незалежності намітився процес його відродження, особливо пожвавився він останнім часом, за надто загострених суперечностей у суспільстві.
Козацтво, як визначна ознака національного характеру, символ невмирущості України і єдності нашої родини, дедалі помітніше стає у противагу нашому багатопартійному супротиву, розтягуваннню держави на приватні «курені».
А щоб козацькому роду не було переводу, при Президентові України створено координаційну раду з питань розвитку Українського козацтва. Нині її очолює Гетьман гвардії генерал-лейтенант Іван Білас. Минулої неділі зі сцени національного палацу «Україна» у Києві він привітав усіх українців з 12-ю річницею відродження Українського козацтва. Потім відбувся святковий концерт, у якому взяли участь мистецькі колективи не лише Києва, а й Черкаської, Хмельницької, Донецької, Дніпропетровської й інших областей. Співали наші уславлені квартети «Явір» і «Гетьман». Бурхливими оплесками дякували представники регіонів славетному козакові Дмитру Гнатюку за виконану ним пісню «Гей, ви, козаченьки».
У залі раз у раз лунали заклики про необхідність повернути минулу славу козацтва. Щоб не вмирала наша душа і наша воля. І щоб козацтво ще активніше сприяло зміцненню української державності, стало об’єднувальним стрижнем суспільства.
Григорій ЯКОВЕНКО.
Степ та воля —козацька доля
Місцем проведення обласного свята козацької слави, що відбулося вчора на Вінниччині, стало село Буша Ямпільського району, де у 1653 році відбулася історична битва Богдана Хмельницького з польською шляхтою. Сюди прибули сім козацьких полків, створених в області. Свято розпочалося покладанням квітів до козацької могили, що разом зі сторожевою вежею збереглися до наших днів, і запаленням факела пам’яті. На засіданні козацької ради з дотриманням усіх ритуалів у члени українського козацтва прийнято голову облдержадміністрації Віктора Коцемира. Тепер обидва вінницькі керівники є членами Всеукраїнської організацїі козаків — голова облради Юрій Іванов став ним трохи раніше.
Віктор СКРИПНИК.
Вінницька область.