Хоча у політичному відношенні Суми — провінція, проте й тут спалахують такі пристрасті, що столиця позаздрить.

Позачергова сесія Сумської міської ради тривала 13 годин і нагадувала мітинговий тайфун. Утім, це й не дивно. На розгляд чергової-позачергової сесії було винесено близько десяти питань. Однак усі вони слугували лише приводом для опозиційних груп «За виборців» та «За майбутнє, економіку, розвиток», або скорочено «За МЕРа». Основна мета, яку ставили перед собою опозиційні до міського голови Сум Олександра Андронова депутати — дати йому по «шапці»: відправити у відставку весь виконком, а заодно, як сказав у розмові з вашим кореспондентом секретар міськради Сергій Клочко, переформувати дві депутатські комісії, очолювані принциповими депутатами, які не дають опозиціонерам можливості перетворити Суми на власну вотчину.

Козирні аргументи опозиції — незадовільна підготовка міста до опалювального сезону, невиконання наказів виборців, погане ставлення до депутатів. Заради справедливості зазначу: недоліків і прорахунків у роботі виконавчої влади й справді вистачає. Однак усі «козирі» невдоволених скоріше від лукавого й розраховані на зовсім нетямущих, адже нинішньому виконкому не виповнилося ще й півроку.

— Дії двох опозиційних груп, — переконаний Сергій Клочко, — політична гра, в якій на кін поставлено крісло міського голови, і до якого обласна влада вже примірюється більш як три роки. А відставка виконкому і мала наблизити до жаданої мети.

Сумчани вже давно спостерігають за протистоянням обласної влади з міським головою Сум. Тиск на нього розпочався невдовзі після призначення головою Сумської облдержадміністрації Володимира Щербаня. До яких тільки заходів не вдавалася його команда! Та, як то кажуть, найшла коса на камінь: Андронов не злякався «батогів» і не купився на «пряники», які йому обіцяли. І вистояв.

Останню спробу приручити міського голову Володимир Щербань зробив напередодні передвиборної кампанії. Про бесіду віч-на-віч міський голова і розповів на сесії. За його словами, «напутнє» слово голови облдержадміністрації було таке: «Якщо ви й виграєте вибори, Олександре Миколайовичу, ми вам працювати не дамо. Ми вас переоберемо... Закон дозволяє двома третинами голосів вас усунути».

У результаті тиску 39 депутатів міськради, забезпечивши більшість, проголосували за відставку виконкому.

Міський голова Олександр Андронов призупинив це рішення сесії, як таке, що не відповідає чинному законодавству.

— А можливо, й справді, краще піти на компроміс? — цікавлюся в нього.

— Я витримав три роки шаленого тиску з боку облдержадміністрації, вистояв і довів свою правоту. На останніх виборах за мене проголосувала переважна більшість сумчан, підтримало 27 партій і громадських організацій. Тож своїх виборців не зраджу. Я завжди готовий на розумний компроміс, але ніколи не підкорюся неприхованому диктату.

Схоже, з «диктатом» співрозмовник також поцілив у «десятку». В обласній газеті «Сумщина», співзасновником якої є облдержадміністрація, з’явилася публікація: «Парламентська республіка» по-сумськи: міськрада розпустила міськвиконком». Цитую: «Якщо Олександр Андронов демонструватиме дуже велику непоступливість, «розпустити» можуть і його самого...» Коментарі тут зайві.

Однак Андронов не з лякливих і готовий до кінця відстоювати інтереси своїх виборців і свої принципи. А «опозиціонери» мають намір подолати «вето» голови на наступній позачерговій сесії.

 

Суми.