Понад триста артилерійських cнарядів часів другої світової війни вилучили сапери з пагорба біля села Лошкарівка Нікопольського району. Але це, схоже, не все — роботи тривають.

Троє підлітків дізналися, що на пагорбі під час війни було закопано багато боєприпасів. Про це розповідав хтось зі старожилів — свідків тієї «операції». Хлопці збагнули, що це справжній скарб — металобрухт, який нині в ціні. На свій страх і ризик вони приступили до розкопок. І встигли відрити 63 гільзи від снарядів, коли про їх знахідки розлетілася чутка селом. На місце пригоди прибули спеціалісти на чолі з начальником регіонального управління Міністерства з надзвичайних ситуацій генерал-майором Віктором Бутковським, а потім сапери...
Вилучено вже майже дві тонни заіржавілих боєприпасів. На щастя, усі вони у розібраному вигляді. Та чи інші також безпечні, ще невідомо. Пагорб, який мешканці Лошкарівки встигли назвати «курганом смерті», розкопано лише частково. А міліція тим часом розшукує бідових «археологів», які безслідно зникли.