Міжнародний скандал про поставки українських «Кольчуг» до Іраку, які нібито мали міcце, докотився і до Харкова. Американський журнал «Commentary», як стало відомо, називає харківське підприємство «Хартрон» у числі тих, хто міг надати Багдадові військові технології. Керівництво «Хартрону» категорично спростовує свою причетність до скандалу навколо можливої поставки Україною установок пасивного спостереження Іраку. На «Хартроні» ці звинувачення коментують неохоче. Кажуть, що не хочуть виправдовуватися. Однак запевняють, що про «Кольчуги» дізналися лише з газет. 
У публікації, яку на «Хартроні» називають цілковитим абсурдом, йдеться про те, що на початку дев’яностих підприємство уклало з Іраком угоду про співпрацю, згідно з якою воно мало розробити для режиму Хусейна чотири системи наведення.
Харків’яни визнають, що тоді до них справді приїздили дві делегації з Іраку. Перша — ознайомча, а в складі другої були лише нафтовики на чолі з міністром нафтової промисловості Іраку, які цікавилися розробками систем управління для цієї галузі.
Хоча іракці й зацікавилися продукцією «Хартрону», як запевнило керівництво заводу, жодних угод тоді підписано не було. Та якби контракти й було укладено і системи управління для нафтової промисловості Іраку розроблено, використовувати їх не за призначенням, приміром, у військовій сфері, було б неможливо. А радіолокаційних установок тут взагалі ніколи не розробляли.
 
Харків.