Обстеження зразків маку, вирощеного на 47 гектарах ТОВ «Агросамара» Верхньодніпровського району, показало, що вміст у ньому наркотичних речовин у шість разів перевищує допустимі норми.
Мак призначався для використання у кулінарно-харчових цілях. Проте нині відділ боротьби з корупцією та організованою злочинністю УСБУ в Дніпропетровській області з’ясовує: як такий урожай змогли виростити у господарстві і пропонувати до продажу, якщо посівний матеріал закуповували у ЗАТ «Укрмак».
До зірок — з іспанцями
Дніпропетровська торгова палата провела зустріч місцевих бізнесменів та підприємців з керівництвом іспансько-українського Інституту розвитку в Мадриді, які виявили бажання ознайомитися з науково-виробничим потенціалом України і розраховують на взаємовигідне співробітництво.
Іноземці розпочали реалізовувати свою мету з Дніпропетровщини, де знайшли зустрічну зацікавленість. Інститут уже взявся рекламувати тутешні можливості у себе вдома, намітив створити у Дніпропетровську підприємство з випуску іспанських сантехнічних виробів, домагається угоди про постачання в область технологічного обладнання для двох міні-заводів з переробки сільгосппродукції. Заодно іспанці сподіваються з участю КБ «Південне» та «Південмашу» запустити в космос спільні супутники Землі, які забезпечуватимуть сучасний зв’язок і здійснюватимуть дослідження в економічних інтересах обох держав.
Світове визнання якості
Аудитори Державного центру стандартизації і сертифікації та міжнародного бюро «Веритас» дійшли висновку, що система управління якістю продукції Нікопольського заводу феросплавів відповідає вимогам усіх вітчизняних і світових стандартів.
Отже, завод має всі шанси втримувати позиції одного з найбільших феросплавних підприємств. Сьогодні його частка у всесвітньому виробництві силіко-марганцю сягає 20 відсотків. Однак нинішній рівень практично вдвічі менший від того, який тут досягали за радянських часів. Продукція нікопольців знаходить збут у Північній Америці, Японії, Південній Кореї і майже в усіх країнах Європи.
Оренда паїв дорожчає
На Дніпропетровщині, схоже, розпочалася боротьба за орендодавців і їх приватну землю. Тому ТОВ «Агрофірма «Земля» Покровського району наступного року збільшить розмір орендної плати за земельні паї селян.
Обіцяють видавати по три тонни зерна, по два центнери насіння соняшнику, по 50 кг цукру тощо. Господарство повністю візьме на себе утримання соціальної сфери.
Планували, та не збудували
За дев’ять місяців нинішнього року на Дніпропетровщині здано менш як 40 відсотків запланованого житла, тобто лише 175 тисяч квадратних метрів.
Особливо велике відставання від намічених програм у Кривому Розі та Дніпродзержинську. Тому обласна координаційна рада з питань житлової політики та сприяння будівництву помешкань для населення поставила мету: до кінця року ввести не менше 280 тисяч квадратних метрів житла.