Звісно, прикро, що на ярмарку в Москві наша книга мала не найкращий вигляд. Але ось щойно відбувся ІХ форум видавців у Львові, й там душу можна було заспокоїти!

Мимоволі вдаєшся до ярмаркових паралелей та порівнянь: хто був, що було й скільки? Отже, на львівському форумі представлено цього року майже 300 видавництв. Черги до кас теж вражали уяву. Якщо згадувати високих гостей — нашого Президента теж не було, навіть колишнього. Зате приїхало багато розумних і цікавих людей: Мирослав Попович, Віктор Морозов, Сергій Набока, Тарас Возняк, Лесь Танюк. З автографами —ажіотаж. Акцій та презентацій не бракувало, всі відвідати фізично неможливо. Звісно, кількість назв і тиражі — тут нам з Москвою не змагатися, податкові умови не ті. Зате форум показує одну цікаву річ: виданих у нас за рік книжок (не всіх, а лиш тих, які дуже хочеться придбати) стільки, що всі за раз не купиш. Львів’яни призбирують на це кошти цілий рік — і то відстають. Тобто грошей у нас менше, ніж хороших книг. Якщо вже казати про ціни, то на форумі можна було придбати хороші книжки і за гривню (як-от поетична серія львівського видавництва «Сполом» — і там чудова збірка Романа Скиби). Середні ціни для хороших видань (приміром, для всього написаного й виданого Юрієм Винничуком у львівській «Піраміді») — 8—10 гривень. Була й розкіш — за сто гривень («Гра в гру»
В. Кауфмана). І суперрозкіш за 620 гривень — двотомник (у спеціальному шкіряному чемоданчику!) «Україна ХХ століття», київське видавництво «Альтернативи».
Повторимо: порівняно з московським ярмарком наш форум у цифрах і масштабах, звісно, менший. Хоча б тому, що він (поки що) не міжнародний. Врахуйте ще, що форум — не державна, а громадська організація, тут працюють (неймовірно, але факт) лише шість чоловік, очолюваних президентом Олександрою Коваль. Отже — не числом, а умінням!
А головне враження від цьогорічного форуму таке: зростає рівень і якість української книги саме як інтелектуального продукту. Причому — це важливо — продукту такого, що годиться для спожитку і професором філософії, і просто розумним читачем. Тут звертали на себе увагу стенд столичного видавництва «Факт» із проектом унікальної книжкової серії «Текст + контекст», стенд львівського журналу «Ї», де презентувалися нові числа, й серед них надзвичайний випуск «Топос поразки», читається за одну ніч одним духом, хоч це й зовсім не попсова література. Та навіть презентація другого тому «Гаррі Поттера», виданого Іваном Малковичем, видавалася як річ передусім інтелектуальна, а не маскультова.
А незаперечним лідером у цьому ряду була «Приватна колекція» — 500-сторінкова авторська антологія сучасної української прози (видано львівською «Пірамідою», укладено Василем Габором). Такої в нас ще не було. Книга коштує 40 гривень, але таки того варта. Правда, тираж — 300 примірників. Як триста спартанців — мало, зате в тільняшках. Але доведеться додруковувати.
...Ми почали з порівнянь, та головне на львівському форумі те, що він стає очевидносамодостатнім і дедалі менше потребує порівнянь. Варто це бачити, щоб переконатися.