Вечірнє засідання 

4 вересня
На вечірньому засіданні представлено проект закону про Державний бюджет на 2003 рік.
З доповіддю виступив Міністр фінансів Ігор Юшко. Він зазначив, що уряд передбачає мінімальний ВВП у наступному році у розмірі 247 млрд. грн. Доходи зведеного бюджету планують отримати в сумі 62,6 млрд. грн., або понад 25 відсотків ВВП. На рівень перерозподілу валового продукту через бюджет впливає низка чинників, серед яких — погашення заборгованостей з відшкодування ПДВ, скасування митних зборів. Вони зменшують реальну частку в перерозподілі ВВП через бюджет майже на один відсоток. Проте доходи зведеного бюджету на 2003 рік порівняно з торішніми зростуть на 3,3 млрд. грн. (5,6 відсотка).
І. Юшко зазначив, що у пропонованому проекті головного фінансового документа країни збільшено обсяги видатків на бюджетні програми соціального спрямування. Зокрема, на освіту та науку — майже на 10, охорону здоров’я — 4,5, розвиток духовності і фізичної культури — на 12 відсотків. А особлива увага приділяється реалізації державної програми «Українське вугілля», на що в проекті бюджету передбачено понад 2,3 млрд. грн.
Дещо інші міркування про законопроект висловив співдоповідач — голова Комітету ВР з питань бюджету Петро Порошенко, зазначивши, що поданий проект містить низку істотних суперечностей з чинним законодавством. Проект не передбачає ефективної системи стягнення коштів за управління державними корпоративними правами, постає питання про обгрунтування акцизів, рентних платежів у паливно-енергетичному комплексі. Проект Держбюджету не передбачає розвитку реформи міжбюджетних стосунків, яка зупинилася на рівні районних бюджетів.
Під час обговорення кількість невдоволених проектом парламентаріїв зростала. Особливо критикували документ обділені фінансами представники АПК, культури та освіти, оборонці прав постраждалих від аварії на ЧАЕС. З інформацією про основні засади грошово-кредитної політики України на 2003 рік виступив голова Національного банку України Володимир Стельмах.
Наприкінці засідання із заявою від імені керівників дев’яти депутатських фракцій та груп ВР виступив народний депутат Олександр Карпов. У ній зазначено, що депутати занепокоєні силовим тиском опозиції на органи влади та державного управління. Тому заявники вважають, що правоохоронці зобов’язані скористатися законними повноваженнями і забезпечити в державі порядок.
Прем’єр Анатолій Кінах закликав до консолідації зусиль уряду та Верховної Ради задля формування збалансованого реального бюджету держави.