Ранкове і денне засідання 25 вереcня
Після оголошення запитів народних депутатів сесія досить емоційно розпочала оголошення депутатських заяв і пропозицій. Зокрема, Адам Мартинюк (фракція КПУ) від імені опозиційної четвірки запропонував оголосити перерву для розв’язання конфлікту в адміністрації Президента. Він закликав Володимира Литвина посприяти зустрічі з Президентом 50 народних депутатів.
Станіслав Ніколаєнко (СПУ) оприлюднив заяву фракцій КПУ, СПУ і БЮТу з приводу факту торгівлі зброєю, які наполягають на проведенні закритого засідання парламенту з участю вищих керівників держави та структур, причетних, за їхніми словами, до торгівлі зброєю, від якої до державного бюджету не надійшло жодної копійки.
Представники пропрезидентської «дев’ятки» не підтримали заклики опозиції солідаризуватися із голодуючими депутатами і пропонували продовжити роботу сесії відповідно до порядку денного.
Голова Верховної Ради Володимир Литвин у зв’язку з тим, що жодна з пропозицій не набрала достатньої кількості голосів, а трибуну було заблоковано представниками «Нашої України», оголосив півгодинну перерву.
Після перерви найбільше дискусій точилося навколо проекту закону про вибори народних депутатів України, оскільки не всі парламентарії погодилися підтримати спільний документ, який планували винести на розгляд сесії.
Деякі «мажоритарники» категорично відхиляли пропорційну систему. Мовляв, виборці не погоджуватимуться купувати кота в мішку. А В. Матвієнков («Єдина Украіна») переконував депутатський корпус у тому, що нині немає необхідності «гарячкувати і поспішати змінювати законодавство». Натомість представники СПУ закликали підтримати законопроект, який представив Юрій Ключковський. Його підтримав і голова Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Анатолій Матвієнко, який також підкреслив, що раціональне зерно є і у пропозиціях Степана Гавриша, Юлія Іоффе і Валерія Асадчева. На думку Анатолія Матвієнка, саме законопроект Ключковського вдосконалить виборчу базу, оскільки, за словами автора документа, в ньому за основу взято чинне законодавство і досвід минулих парламентаских виборів.
Заступник голови Комітету з питань фінансів і банківської діяльності Сергій Терьохін представив депутатам проект закону про податок на доходи фізичних осіб (повторне перше читання). За його словами, запропонований документ не лише істотно послабить податковий тиск на громадян, розширить соціальні пільги, а й виведе з тіні економіку. Заступник державного секретаря Міністерства фінансів України Василь Регурецький представив урядовий законопроект. Народний депутат України Євген Жовтяк, представляючи законопроект про призначення керівників (президентів) національної телекомпанії і національної радіокомпанії України та про припинення їхніх повноважень, зокрема, наголосив на необхідності об’єктивного висвітлення подій. Відповідно до документа керівників компаній на паритетних засадах призначатимуть Президент і Верховна Рада.
Утім, доповідач спрогнозував, що саме на такий варіант не погодиться Президент. А співдоповідач, голова Комітету з питань свободи слова та інформації Микола Томенко заявив, що нині в Національній телекомпанії України є «проблеми» з використанням бюджетних коштів, статусом журналіста і використанням рекламного часу.
Після сесійного засідання депутати працювали у фракціях і комітетах.