Пам’ятаю часи, коли колгоспи між собою змагалися, в кого кращий клуб або й Будинок культури. Не кажучи вже про медпункт чи майстерні побутового обслуговування населення...

І не треба гадати, що в цьому була якась показуха.

— А сьогодні наче повертаються «доісторичні» часи, коли в селі є тільки де випити. Хіба що назви сучасні. Замість корчми — бар, а то й кафе-ресторан, — каже заступник голови Новомосковської районної ради Володимир Дубачинський. — Хоч клубу в селі ціни не скласти: він тут і театр, і кінотеатр, концертний зал і розрада для шанувальників художньої самодіяльності, місце, де можна зустрітися та поспілкуватися з земляками або цікавими гостями... Та що там казати! Бувало, як оголосять, що «кіна не буде» — трагедія! Нині його, наймасовішого мистецтва для народу, ніде нема, і наче не біда...

Депутатам районної ради Володимир Дубачинський «прокрутив» «кіно», яке сам зняв на відеоплівку. Те, що побачили обранці на екрані телевізора у сесійній залі, можна сказати одним словом — жах. Напівзруйновані і порожні приміщення клубів блимають вибитими вікнами. У Новоселівці клуб з обваленою стелею. У Спаському повиламували всі металеві та алюмінієві деталі бібліотечних стелажів, крісел та стільців. Мов після погрому виглядають також дитячі садки та медичні амбулаторії, котрі чи не всюди або позаростали бур’янами вище голови, або вже й розтягнуті до цурки. Володимир Дубачинський «показав» і недобудовану диво-лікарню, яку тут колись почали споруджувати на правах районної для селян у Губинисі, збираючись вразити будовою всю область. Тепер це, швидше, ганьба на всю область.

На Дніпропетровщині повсюди у такому стані сільські клуби, бібліотеки, фельдшерсько-акушерські пункти та пункти служби побуту. Минулої зими ці заклади практично скрізь не опалювалися. Висновок один: прискорюється процес руйнування і спустошення соціальної сфери на селі.

Сферу цю мають брати під свою опіку місцеві ради. Є на цей рахунок і укази Президента, і розпорядження уряду, і численні програми, схвалені на всіх рівнях. Немає єдиного — грошей в розпорядженні місцевого самоврядування, щоб утримувати по селах заклади культури та побуту. А без грошей нічого не варті всі найбагатообіцяючі документи разом узяті.

Нині область хвалиться тим, що ніде в Україні не з’явилося стільки «ефективних господарів» на селі, як на Дніпропетровщині. От і мислилося, що капітали щедрих інвесторів, читай друзів сільського люду, спрямовуватимуть не лише у виробництво. Але цього не сталося. Інвестори не відгукнулися на заклики «піднімати культуру на селі», і оптимістичні ілюзії, як висловилися на сесії районної ради у Новомосковську, лопнули, як мильні бульки.

У тому ж Новомосковському районі, наприклад, одна з нафтова компанія прибрала до рук аж дев’ять колишніх колгоспів-КСП, утворивши агрофірму «Олімп-екс-Агро». На території цієї фірми у Герасимівці закрили клуб і дитсадок, закривають клуб і у Василівці. Навіть на центральній нині садибі фірми-велета у Голубівці клуб теж наказав довго жити. Від нього і сліду вже не залишилося — знімати на відеоплівку Дубачинському не було чого...

Рішення, яке прийняла сесія райради, звелося до слів, що відступати нікуди, бо далі одні руїни. Поки не пізно, соціальну інфраструктуру села потрібно рятувати. І крім місцевого самоврядування, ніхто цього не зробить. Але як?

Звичайно, варто сподіватися, що держава, зрештою, повернеться лицем до села. Але й самим треба воювати. Область другий рік поспіль збирає нечувані урожаї, і Новомосковський район тут серед кращих, то чому, справді, не відрахувати на соціальні потреби селян? Резонно? Звичайно! А ще на території району безліч курортних куточків, сотні дитячих таборів, туристичних баз, пансіонатів і навіть санаторіїв. Їхня плата за землю в сумі сягає двох мільйонів гривень. Погодьтеся, що чимало. Але де вони?

Безладдя, дійшли висновку депутати, відбувається тому, що чиновники виконавчої влади ведуть себе як тимчасові люди. Перейматися долею села, м’яко кажучи, не вистачає сумління.

Отож уся надія на органи місцевого самоврядування. Завдяки їхній ініціативі, наполегливості «культурну руйнацію» на селі можна припинити. І це доводять депутати Новомосковської райради.

Дніпропетровська область.