Першу громадську організацію на принципах земляцтва створено у Верховній Раді — спілку народних депутатів «Вінниччина».

— Ми об’єдналися з однією метою — спільно працювати в інтересах своєї малої батьківщини, — каже координатор спілки народний депутат Григорій Калетник. — Земля дідів і прадідів дала нам сили для громадянського становлення, тому ми не повинні забувати про неї.
Організатори запросили до співпраці й інших вінничан. Є питання як «крик душі» — що більше народних обранців лобіюватиме їх вирішення, то швидше зрушимо камінь з місця, додав співрозмовник. Це стосується, зокрема, «вирівнювання» цін на продукцію тваринництва, розв’язання проблем бурякоцукрового комплексу. Депутати-вінничани ініціювали прийняття закону про запровадження мінімальної ціни на цукор, мають намір внести на обговорення парламенту законопроект про надання місту Хмільнику статусу курорта-поліса, дбатимуть про розквіт духовного потенціалу і культурно-мистецьких надбань. Так, минулої суботи 11 із 14 народних депутатів від області взяли участь у заходах, присвячених 639-й річниці з дня заснування міста над Бугом.
— Спільні дії, — зазначає Г. Калетник, — робить нас згуртованішими, дружнішими і навіть стриманішими, попри політичні вподобання кожного.
 
Вінниця.