Розправляють плечі лісові Карпати після минулорічних повеней. У Ясінянському державному лісомисливському господарстві, наприклад, останнім із мостів, яким завдала нищівного удару водна стихія, знову пішли лісовози. А загалом на цій території відремонтовано 13 переправ, майже 20 кілометрів дорожного полотна, змонтовано 2300 погонних метрів міцних підпірних стінок.
Як добрі господарі, тут заодно взялися і за відродження давнього карпатського промислу —розведення у швидких гірських потічках і річках райдужної форелі. Для цього споруджено 460 погонних метрів річкових перепадів, без яких ця нині рідкісна риба існувати не може.
Однак стихія й досі не відступається від горян. У березні нинішнього року над Карпатами пронісся страшенної сили буревій. Його швидкість часом сягала понад 40 метрів за секунду. У тому ж Ясінянському держлісгоспі він звалив понад 100 тисяч кубічних метрів деревини.
— Одразу, — розповідає директор цього господарства Михайло Сухарюк, — після цього нашестя ми прийняли рішення: заборонити будь-які вирубки в лісі, скасувати видані ліцензії на використання лісосік. І дружно взялися за розробку повалених дерев. Бо це не тільки вітровальна сировина, а й загроза масового розвитку хвороб та шкідників. І від них буває не менше шкоди, ніж від самого буревію.
— А щоб відновити втрачений ліс, — каже Михайло Дмитрович, — взялися за осіннє висадження дерев, хоч це зазвичай роблять навесні. Отож власними саджанцями буде покрито додатково 150 гектарів гірських схилів. А взагалі до кінця року ясінянські лісівники, за словами директора, засадять ялицями, ясенами, ялинами, буком та іншими корінними для цього краю деревами 470 гектарів землі.
Від нашестя стихії, а ще більше — від браконьєрів постраждали й лісові птахи та звірі. Тож і тут вдалися до кардинальних дій: заборонили на декілька років будь-яке полювання.
— Карпати, — каже Михайло Сухарюк, — це не тільки вотчина місцевих жителів. Це багатство, я б сказав, перлина усієї України. І своє завдання бачимо в тому, щоб зберегти цю перлину якомога чистішою й коштовнішою.