В обласній прокуратурі Дніпропетровщини «одкровення» з журналістами сягнули меж «дозволеного».
Правоохоронці з гордістю і почуттям виконаного обов’язку знову більше говорили, власне, про те, що «нині спостерігається стале і постійне, неухильне зниження рівня загальної злочинності». Та несподівано прохопилися, що «в економічній сфері одначе почастішали випадки хабарництва і розбазарювання та корисливого використання державних цінностей і коштів».
Один мені потайки, без права посилатися на нього, розповідав, яким робом «вихопив навмисне зруйнований завод» та скільки дотепер «відстьобує», щоб йому була воля. Інший і не приховує, навіть бажаючих повчає, де, кому та в яких розмірах треба «давати на лапу». Третій, з’ясувалося, процвітає тому, що має надійне «прикриття». А четвертий раптом «збанкрутів», бо більш «круті» нахабно і не боючись законів обчистили його, як липку. То, кажу, борися! Е, заперечує, знав би ти, хто у моїх кривдників у «друзях» ходить — я зі своїми нікчемними зв’язками перед ними шмакодявка...
— І беруть же, — додав приречено, — не хортами, як Ляпкін-Тяпкін з гоголівського «Ревізора», тобто, російською мовою кажучи, не борзими собаками, а тільки «зелень» їм подавай!
Утім, ось і достеменні факти, почерпнуті з матеріалів згаданої прес-конференції.
Затримано двох не останніх керівників колись напрочуд удачливого, а нині напівзавмерлого заводу металоконструкцій імені революціонера Бабушкіна. Вони за безцінь збули добряче приміщення заводського дитячого комбінату, зате у власні кишені поклали 40 тисяч доларів «презенту» від вдячних покупців. І до такої міри знахабніли та почувалися безпечно, що — ви в це, мабуть, не повірите — свою фінансову «операцію» проводили, поклавши «завірити» її у... нотаріуса. Але слідство ще триває...
Як і стосовно відповідального працівника державної служби стандартизації, метрології та сертифікації. Того, що очолював комісію з акредитації науково-дослідної лабораторії на Східному гірничо-збагачувальному комбінаті у Жовтих Водах. То за акредитацію — щоб усе було «в ажурі» — зажадали десять тисяч «зелених». Зійшлися на шести тисячах. Та передача обумовленої суми скінчилася несподіваною появою у службовому кабінеті співробітника обласного управління СБУ. І це вже вдруге у Дніпропетровську так «підводять» шановних метрологів. Першого разу спіймали на гарячому заступника їх обласного начальника, коли той тільки сховав у свій робочий кейс 70 тисяч доларів.
Але тепер є сенс докладніше зупинитися на факті, пов’язаному з холдинговою компанією «Павлоградвугілля». В липні на шахті «Ювілейна» сталася трагедія, вибух забрав життя шести гірників і травмував 18. Одна з причин, як хором стверджували керівники шахтарських колективів, — катастрофічна нестача коштів на підтримання в належному стані підземних виробок і техніки безпеки в них. Цього року кредиторська заборгованість компанії сягнула 123 мільйонів гривень, а борги з виплати зарплати — майже 35 мільйонів. Кілька шахт — на межі банкрутства. Хоча Західний Донбас справно виконує і навіть перевиконує намічені програми з видобутку і реалізації вугілля. То куди, спитати б, діваються гроші?
На початку серпня у тихій і непримітній павлоградській кав’ярні «Морячка» під час передачі хабара «застукали» двох керівників підрозділів «Павлоградвугілля», за своїми службовими обов’язками безпосередньо причетних до комерції і збуту палива, і «уповноваженого» посланця однієї приватної фірми з Дніпропетровська. Домовлялися про відвантаження 30 тисяч тонн «чорного золота» — а це 400 залізничних вагонів, на придбання яких фірма «вишукала» 20 тисяч неофіційних доларів готівкою...
Зрозуміло, обласна прокуратура порушила кримінальну справу. І з’ясувала, що в басейні вугілля продавали за «договірними» цінами. І ще. Як тільки «відмінили» сумнозвісні бартерні оборудки, в Західному Донбасі шахти позбавили права самостійно реалізовувати паливо. Створили «Павлоградвугіллязбут», який єдиний і отримав право продавати продукцію. Та виникли черги споживачів. І невдовзі стало відомо, що п’ять гривень за тонну «зверху» — і жодних проблем.
Коли матеріал готувався до друку, уявіть собі, разом з вугільними «босами» спіймали і працівників... Західно-Донбаської податкової інспекції. Вони «в рахунок погашення податкової заборгованості ДХК «Павлоградвугілля» за відверто заниженою ціною продали 66 тисяч тонн палива, завдавши збитків шахтам майже на 700 тисяч гривень. З якого дива такими «щедрими» виявилися податківці?
 
Дніпропетровськ.