Цілком можливо, що в найближчі кілька років поставлять на потік пересадку органів свиней людям і тим самим розв’яжуть проблему нестачі донорських органів для трансплантації. Річ у тім, що вчені з британської біофармацевтичної компанії «Пі-Пі-Ел Терап’ютікс» шляхом клонування вивели новий вид поросят, в яких відсутні гени, що перешкоджають сумісності клітин тварин з людським організмом.
Є два різновиди «непримиримого» гена. Взимку цього року в лабораторії компанії вже народилися п’ять клонованих поросят лише з одним із них. Влітку у Блексбурзі (США) на світ з’явилося п’ятеро поросят без обох різновидів гена відторгнення. Щоправда, один із новонароджених клонів помер з невідомих причин.
Заяву про це відкриття фірма зробила на фондовій біржі, після чого вартість акцій компанії вмить підвищилася. Вчені із «Пі-Пі-Ел Терап’ютікс» планують  проводити клінічні випробування, а до 2006 року —  ввести в медичну практику операції з трансплантації органів клонованих поросят людям. Спочатку вчені  випробують нирки. Якщо все пройде успішно, справа дійде до серця і легенів. Нині щороку проводять близько 45 тисяч операцій з пересадки органів. Завдяки використанню органів генетично змінених свиней, ця цифра до 2010 року може збільшитися вдесятеро.
Але інші вчені не поспішають радіти з приводу відкриття колег. На думку багатьох, виникає ціла низка етичних і практичних проблем. Крім того, стурбованість наукового світу викликав той факт, що компанія «Пі-Пі-Ел Терап’ютікс» оголосила про своє досягнення не в якомусь науковому журналі, а на фондовій біржі, повідомляє Градусник. ру.