Вечірнє засідання 10 вересня

Після розглядів проектів законів про кооперацію та внесення змін до законодавства про споживчу кооперацію народні депутати багато уваги приділили функціонуванню спеціальних вільних економічних зон та режимів інвестиційної діяльності на цих територіях.
З доповіддю виступив Міністр економіки та з питань європейської інтеграції України Олександр Шлапак. Метою законопроекту, розробленого Кабінетом Міністрів, є створення рівних конкурентних умов для всіх суб’єктів економічної діяльності щодо імпорту в Україну сировини і матеріалів. Нині ситуація така. Користуючись пільгами із сплати ввізного мита на сировину та матеріали, що ввозяться для реалізації інвестиційних проектів у вільних економічних зонах, підприємці на практиці завозять сировину, якої достатньо в Україні. Особливо це стосується сільськогосподарського виробництва. Тим самим підтримуються товаровиробники країн-імпортерів.
У співдоповіді, яку зробив заступник голови Комітету ВР з питань економічної політики, управління народним господарством, власності та інвестицій Володимир Макеєнко, та виступах народних депутатів наголошувалося, що законодавець, надаючи пільги імпортерам, розраховував на залучення інвестицій до спеціальних економічних зон, але у багатьох випадках це призводить — при імпорті сировини та матеріалів, особливо харчової продукції — до виведення з-під оподаткування високоліквідних товарів, сприяє руйнації системи тарифного регулювання імпорту сільськогосподарської продукції, дає можливість суб’єктам господарювання успішно конкурувати на внутрішньому ринку з аналогічними товарами, виробленими з вітчизняної сировини.
Прийняття законопроекту, переконані парламентарії, поставить усіх суб’єктів підприємництва в рівні умови по всій країні, оскільки передбачає відміну пільг на завезення імпортної сировини та матеріалів за всіма групами товарів. При цьому витрати бюджету значно знизяться.
Голосування з обговореного законопроекту відбудеться у четвер.
Наприкінці народні депутати розглянули законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо спеціального фонду Держбюджету. З доповіддю і співдоповіддю виступили голова правління Пенсійного фонду Борис Зайчук та голова Комітету ВР у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів Петро Цибенко.
Йдеться про виплати і доставку пенсій працівникам з числа осіб льотних екіпажів літаків цивільної авіації.
З грудня 1999 року льотним екіпажам пенсію підвищено. Сьогодні її середній розмір становить 430—450 грн. Підвищену пенсію одержують 8 тисяч 273 пенсіонери: льотчики, бортінженери, бортмеханіки, бортрадисти, бортоператори — усі, хто літав. Але надбавки нараховуються в основному за рахунок Пенсійного фонду. Законопроект пропонує, щоб ці надбавки сплачували авіапідприємства, які використовують працю льотного складу цивільної авіації. Для цього потрібно збільшити тарифи відрахування цих підприємств до Пенсійного фонду з 4—5 до 10 відсотків.
Законопроект, який під час обговорення мав багато «за» і «проти», також ставитиметься на голосування у четвер.