Музейну кімнату поета-земляка Василя Стуса створено силами правоохоронців Вінниці — її урочисто відкрито у музеї УМВС області «Мій край — Поділля». Ініціативна група, очолювана генерал-лейтенантом міліції, директором фонду «Вітчизна і ветерани», ставить за мету створити у Вінниці літературний музей відомого поета-правозахисника.
Найцікавіші документи — спогади про сім’ю Стусів колишніх односельчан із села Рахнівка Гайсинського району, де народився поет. Смачними яблуками, посадженими батьками Василя, у Рахнівці дотепер пригощають гостей, дають напитися води з криниці на подвір’ї їхньої оселі.
Ініціативна група й надалі вестиме пошук документів про видатного земляка. З таким самим проханням звертається до всіх небайдужих до пам’яті поета людей. Тим часом в обласному центрі, на одному з майданів завершуються роботи з встановлення пам’ятника поетові. «І в смерті з рідним краєм поріднюся...» — писав Стус на чужині у неволі незадовго перед тим, як передчасно згасло його життя, обірване тодішнім тоталітарним режимом.