На Дніпропетровщині відвернено техногенну катастрофу, яка обернулася б зупинкою печей Дніпровського металургійного комбінату у Дніпродзержинську і неминучою аварією на хімічному виробництві ВАТ «Дніпроазот». Масштаби ймовірної катастрофи і збитки від неї важко уявити. За підрахунками, на ліквідацію наслідків від аварій потрібно було б не менш як півтора мільйона гривень.
Загроза таких «неприємностей» виникла тому, що однієї темної ночі зловмисники, вочевидь пов’язані з заготівельниками металобрухту, на різних ділянках газопроводу № 1 зняли відразу вісім насосів, призначення яких — спрямовувати потік природного газу і підтримувати у магістралі необхідний та безпечний тиск. Досить ці насоси вивести з ладу, як непередбачуваного і нештатного уже не уникнути. Просто пощастило, що буквально наступного дня проводився плановий профілактичний огляд газопроводу № 1...
Магістральні газопроводи, яких на Дніпропетровщині понад півтори тисячі кілометрів, і раніше потерпали від збирачів брухту. Але досі розкурочували та розкрадали допоміжні або суміжні об’єкти, усілякі схрони запчастин та огорожі, і не більше. Це вперше «металісти» наважилися зачепити трубу так, що справді могло статися непоправне. Газотранспортники звернулися до працівників обласного управління СБУ, аби ті знайшли зловмисників. Що й зроблено — підозрюваних затримано.
Дніпропетровськ.