Перший день роботи Верховної Ради після літньої перерви підтвердив прогнози політологів, що осіння сесія буде складною і напруженою. За словами Голови ВР Володимира Литвина, «вона, по суті, визначить характер і обличчя українського парламенту на всю каденцію».

Оновлене табло на великому екрані сесійного залу висвітлило: зареєструвався 361 народний депутат. Традиційну урочистість створюють запрошені. Гостей значно більше, ніж у минулому. І це — новизна.
Місця в залі зайняли члени уряду, керівники судів та місцевих органів державної влади, владики і пастирі, представники дипломатичного корпусу, журналісти.
У центральній гостьовій ложі — Національний заслужений академічний народний хор України імені Г. Верьовки.
Володимир Литвин оголошує другу сесію Верховної Ради четвертого скликання відкритою. У виконанні славнозвісного хору звучить Державний гімн України.
Головуючий запрошує на трибуну для складання присяги народних депутатів Віктора Драчевського, Миколу Одайника, Нестора Шуфрича, обраних на повторних виборах в окремих округах.
Народні депутати хвилиною мовчання вшанували пам’ять загиблих на аеродромі «Скнилів», що у Львові. Верховна Рада прийняла постанову переказати до фонду постраждалих одноденний заробіток народних депутатів.
Перший заступник Голови Верховної Ради Геннадій Васильєв оголосив звернення Всеукраїнської ради церков і релігійних організацій, у якому ієрархи та релігійні лідери закликали до злагодженої праці на благо українського народу.
У зв’язку з перебуванням на нараді, що проходить у Йоганнесбурзі, Президент Леонід Кучма надіслав до Верховної Ради послання, яке оголосив представник Президента у ВР Олександр Задорожній. До народних депутатів звернулися Прем’єр-міністр Анатолій Кінах та голова Конституційного Суду Віктор Скомороха.
Велику групу народних депутатів за заслуги перед українським народом, значний внесок у законотворчу роботу було нагороджено почесними грамотами та грамотами Верховної Ради.
Після урочистостей із заявами про суспільно-політичне становище в Україні та перспективи політичних реформ виступили представники фракцій і груп: від СДПУ(о) — Леонід Кравчук, групи «Народовладдя» — Богдан Губський, «Трудової України» (блок «Єдина Україна») — Сергій Тігіпко, «Демократичних ініціатив» — Степан Гавриш, Соціалістичної партії — Олександр Мороз, Партії регіонів України — Раїса Богатирьова, Комуністичної партії — Петро Симоненко, «Народного вибору» — Микола Гапочка, «Нашої України» — Віктор Ющенко, Аграрної партії — Катерина Ващук.
Звернення від опозиційних сил, підписане О. Морозом, П. Симоненком, Ю. Тимошенко із закликом розпочати 16 вересня акції протесту під гаслом «Повстань, Україно!» за дострокові вибори Президента, зачитала народний депутат Юлія Тимошенко.
Від імені дев’яти фракцій і груп, які виявили готовність увійти до демократичної більшості парламенту і створили координаційну раду для переговорів з іншими фракціями, до народних депутатів звернувся координатор ради Олександр Карпов. Він висловив упевненість, що у Верховної Ради нині є реальна можливість утворити демократичну більшість і на цій основі сформувати коаліційний уряд.
З промовою на сесії виступив Голова Верховної Ради Володимир Литвин.
Наступне пленарне засідання почнеться 10 вересня днем уряду, йтиметься, зокрема, про заходи Кабміну з подолання бідності в Україні.