Увечері на Водохреща, приблизно о 18.30 біля Московського районного суду Харкова стався вибух. Протягом минулого року та у перші тижні цього в місті й області вчинено низку терактів. Останній випадок — один із найзухваліших. За останніми даними в результаті вибуху постраждало 14 людей, багато хто з них у важкому стані. Жертв немає, говорять фахівці, лише завдяки щасливій випадковості. У всіх постраждалих — множинні осколкові поранення. У місті оголошено спецоперацію з затримання злочинців. Глава СБУ Валентин Наливайченко та міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявили про створення у зв’язку з вибухом у Харкові окремого штабу, до якого ввійшли представники СБУ, МВС і співробітники прокуратури.

Як повідомили в ГУ МВС України в Харківській області, вибух прогримів, коли люди виходили з будинку суду після завершення судового засідання в справі активіста партії «Свобода» Михайла Соколова, обвинувачуваного в незаконному зберіганні зброї. Його прийшли підтримати однопартійці й активісти «Правого сектору».

Вибуховий пристрій перебував за 10—15 метрів від будинку суду. Експерти припускають, що йдеться про саморобну бомбу, начинену уражаючими елементами. На місці НП — гайки, болти, один із автомобілів посічений ними. Зараз тут працює слідчо-оперативна група, представники обласної прокуратури, кінологи.

Як повідомив в. о. прокурора Харківської області Артем Степанов, вибух попередньо кваліфікований як терористичний акт.

За даними прес-служби міськради, потерпілі доставлені до міської лікарні швидкої та невідкладної допомоги.

У Раді національної безпеки та оборони України заявили, що вибух біля будинку Московського райсуду є наслідком війни Росії проти України.

«Росія продовжує війну проти України, однієї зі складових якої є сприяння активній терористичній діяльності на нашій території. У Харкові був скоєний черговий теракт, внаслідок якого постраждали люди», — сказано в заяві. Годиною пізніше в центрі міста був розстріляний адвокат Олександр Грузков. За словами очевидця, він під’їхав до будинку і припаркував свій автомобіль. Коли йшов до під’їзду, позаду до нього підійшов чоловік і сім разів вистрілив з пістолета.

Харків.