Державна українська гімназія при дитячому центрі «Молода гвардія» була створена наказом генерального директора ДЦ № 9 від 10 березня 1998 р. У перший рік навчання батьки підтримували керівництво навчального закладу та надавали посильну фінансову допомогу в його становленні. Створили та зареєстрували благодійний батьківський фонд. У школі навчається майже 600 чоловік.
З 1 січня 2002 р. фінансування гімназії припинено. Власником ДЦ «Молода гвардія» — Федерацією дитячих організацій «Спілка піонерських організацій України» — прийнято рішення про перехід організації з 01.09.2002 р. на госпрозрахункову діяльність та оплату навчання з розрахунку 180 гривень на місяць (з урахуванням усіх податків). Така сума неможлива для абсолютної більшості учнів: вони походять з родин середнього достатку, і навчання в гімназії для них чи не єдина можливість здобути гідну освіту.
Згідно зі ст. 53 Конституції України, ст. ст. 3, 4, 6, 35 Закону України «Про освіту», держава забезпечує доступність і безоплатність повної загальної середньої освіти.
За ст. 28 Міжнародної конвенції з прав дитини, головна мета освіти — розвиток особистості, таланту, розумових та фізичних здібностей на найвищому рівні. Тому вважаємо рішення власника ДЦ «Молода гвардія» незаконним і маємо намір оскаржити дії Федерації дитячих організацій «Спілка піонерських організацій України» в суді.
ДЦ «Молода гвардія» був створений державою на народні кошти для дітей, тому він повинен служити тільки дітям, а не перетворюватися на комерційну організацію. Просимо допомогти у ліквідації гострого конфлікту, щоб перед новим навчальним роком продовжити набір найздібніших учнів. Просимо допомогти припинити беззаконня. Дискримінація талановитого майбутнього неприпустима.
Неодноразові звернення вчителів і батьків до гаранта Конституції та його оточення залишились без відповіді.
Переведення дітей в інші заклади неможливе: в більш як 100-тисячному районі лише дві(!) переповнені українські школи. Більшість інших шкіл на 11-му році незалежності не відповідає сучасним нормам навчання.
Оптимальний варіант — перехід республіканського дитячого центру «Молода гвардія» від Федерації дитячих організацій СПОУ в статус державного зі стабільним фінансуванням окремим рядком.
Чекаємо невідкладної допомоги у підтримці безплатної державної освіти гімназистів ДЦ «Молода гвардія».
Впевнені, що незабаром наша чудова школа на березі моря поповниться новими гімназистами.
Батьки гімназистів.
Одеса.