Футбол. У багатьох країнах сьогодні відбудуться товариські матчі національних збірних. Така подія матиме місце і в нашій столиці, на НСК «Олімпійський». На його полі зустрінуться національні збірні України та Ірану. Для нашої команди це буде генеральна репетиція перед стартом у відбірковому циклі Євро-2004.

Іранська делегація прибула до Києва в понеділок в першій половині дня авіарейсом зі Стамбула. У складі делегації, що налічує 33 особи, 24 футболісти. Іранці розташувалися у президент-готелі «Київський», провели кілька тренувань на НСК «Олімпійський».

В понеділок зранку з журналістами спілкувався Леонід БУРЯК, який люб’язно відповів на численні запитання.

— Ми зустрінемося з Іраном, — сказав він, — з непростою командою, котра за своїм класом і стилем нагадує збірну Вірменії.

— Проясніть ситуацію з Олегом Лужним.

— Хоча Олегові вже 34 роки, він у хорошій формі — «Арсенал» продовжив із ним контракт ще на півтора року. Я розмовляв з тренером, його все влаштовує, вони задоволені Олегом, і, гадаю, перед відбірковою грою з Вірменією Олег з’явиться у таборі збірної України.

— А як же інформація про те, що, за вашими словами, поєдинок з Іраном стане для Лужного останнім у складі збірної України?

— Я Лужному щиро сказав: якщо маєш якісь проблеми, якщо не хочеш грати за збірну, якщо дається взнаки вік (що не кажи, чоловікові вже 34 роки, і цілком зрозуміло, що йому важко грати на дві команди), то все одно ти не можеш отак просто залишити збірну. Наберися сміливості і скажи, що ти завершуєш кар’єру, але ти повинен приїхати, адже ми на твоєму прикладі хочемо виховувати людей, і провести свій прощальний матч. Так, як це заведено в усьому світі.

— А як справи у Реброва?

— Сергій з нами. В неділю він зателефонував з Лондона й попрохав без нього не починати тренування — Сергій дістався до Кончі-Заспи о 18.10, тому ми перенесли заняття з 18.00 на 18.30. Ситуація в нього складна, і я знову хочу звернутися до представників ЗМІ з проханням. Нещодавно під час прямої лінії я сказав фразу, котру потім вирвали з контексту. В одній із газет заголовок до матеріалу був «Ребров має викинути сміття з голови». Навіщо мене зіштовхувати з Сергієм? Я сказав «сміття», але ж це слово можна розшифрувати в будь-який спосіб. Я мав на увазі, що йому треба жити далі, не зациклюватися на власних проблемах. Йому треба думати про подальшу кар’єру — в «Тоттенгемі» не виходить, значить, в іншому клубі треба грати. Головне — довести до ладу свою форму. Адже в нас є проблема — футболісти переважно не вміють працювати над собою. На Заході гравці мають порівняно з нашими дуже багато вільного часу. У київському «Динамо» футболіст, який не виходив на поле, наступного дня працює за окремою програмою — на повну силу, і в такий спосіб він весь час виконує певний обсяг роботи.

З розмови з Ребровим я дізнався, що у контрольних поєдинках у нього все було нормально, забив кілька голів, щоразу потрапляв до складу. Мало того, тренер пообіцяв, що ставитиме його до складу в офіційних зустрічах, а коли дійшло до першої гри чемпіонату, Сергія не було навіть у заявці на матч. Звичайно, він дуже переживає, дещо скутий. Я його чудово розумію. Як мені відомо, Сергій зараз шукає усі можливі шляхи, хоче переговорити з президентом клубу, щоб його чи то передали в оренду, чи то продали до іншого колективу. Але й керівництво «Тоттенгему» можна зрозуміти — свого часу вони виклали за Сергія 11 мільйонів, а тепер їм ніхто не компенсує таку суму. Ребров став свого роду заручником ситуації, але цей футболіст потрібний українській збірній. За відгуками фахівців, Ребров був одним із кращих у складі «Тоттенгему» в контрольних поєдинках, але будь-якого гравця не постав на два-три матчі, і він може втратити свої кондиції. Кожний футболіст потребує ігрової практики.

— Чи не позначилися на стані футболістів «Шахтаря» невдалі виступи в останніх зустрічах?

— У нашому колективі правило: не переносити клубні проблеми в табір національної команди. Його запровадив іще покійний Валерій Васильович Лобановськиий, і ми його дотримуємося. У збірній говоримо лише про проблеми головної команди країни. Мало того, ми всіляко намагаємося згуртувати футболістів із різних клубів. Гравці «Шахтаря» приїхали в нормальному настрої, всі живі-здорові й хочуть грати за збірну.

— Що змусило вас викликати до збірної Євгена Луценка з італійського «Ліворно»?

— Цей футболіст був гравцем молодіжної збірної України. Дуже здібний хлопець, але в певні моменти йому, можливо, бракувало атлетизму, бойовитості, і він за цими чи якимись іншими компонентами не задовольняв наставників «молодіжки». Можливо, йому бракувало швидкісної витривалості. А може, це вікове, — мені свого часу в дитячому віці тренери також дещо вибачали. Тому вирішили переглянути цього футболіста, адже це остання товариська гра перед стартом відбіркового циклу, і ми не матимемо шансу перевірити кандидатів до збірної. Запросили також Яксманицького, Іванова, дали шанс іще низці футболістів. І хай не всі гравці вийдуть на поле, але навіть у тренувальному процесі ми зможемо оцінити можливості тих чи інших виконавців — чи варто того або іншого футболіста залучати до команди тепер, чи повернутися до нього якийсь час по тому.

Луценко регулярно грає за свою нову команду, забиває у контрольних поєдинках, про нього непоганої думки Донадоні та інші фахівці. Ну, а що він не завжди виступав за «молодіжку»... У моїй практиці траплялися випадки, коли за півроку футболіст змінювався так, що й не впізнати, — як на краще, так і, на жаль, на гірше. Ми не мали права не дати Луценкові шансу. І хай цей футболіст не без вад, він має якості, що їх не мають інші, — ігрове мислення, він непогано виконує «стандарти». Якщо Луценко проявить себе як гравець, який відповідає вимогам збірної, то, звичайно, ми викликатимемо його й надалі.

— Що для вас у поєдинку з Іраном важливіше — результат чи можливість переглянути нових кандидатів?

— Гратимемо на результат. Однак і переглянути кандидатів важливо, а декого — у незвичних для них позиціях. Напередодні гри з Вірменією нам хотілося б змоделювати дії збірної України у стартовому поєдинку Євро-2004. Та, повторю, наріжним каменем усе-таки вважатимемо результат — перемога надасть нам більше впевненості, сприятиме кращій грі у відбірковому циклі.

P. S. На жаль, і в матчі з іранцями, і у трьох поєдинках відбіркового турніру чемпіонату Європи не зможе зіграти Андрій Шевченко. Йому позавчора у бельгійському місті Антверпені зроблено операцію меніска. На відновлення потрібно буде від двох до трьох місяців. А до збірної України в останній момент залучено досвідченого Сергія Коновалова з київського «Арсеналу».